Желите да очувате здравље јетре: Ова врста воћа је најбоља опција

ГС
Желите да очувате здравље јетре: Ова врста воћа је најбоља опција

Један од једноставних корака који можете да предузмете овог тренутка је информисање о намирницама које подржавају здравље јетре.

Јетра напорно ради сваки дан да би очистила ваше тијело од токсина.

Поред те функције, она и обрађује хранљиве супстанце из хране, филтрира крв и метаболише лијекове које узимате, депонује гликоген, производи хемикалије које помажу згрушавању крви, стимулише стварање жучи и помаже у регулацији шећера у крви.

Да би се то стање избјегло, потребно је пратити све оне трендове за које стручњаци тврде да подупиру опште здравље – одржавање здраве тjелесне тежине, унос мање шећера, вjежбање и контрола нивоа холестерола.

Стручњаци кажу да су боровнице најбоље воће које можете јести за добробит ваше јетре.

“Дивље боровнице имају највећу концентрацију антоцијанина: природног пигмента који бобицама даје прекрасну плаву нијансу”, каже регистрована дијететичарка и нутрициониста Лорин Манакер.

Она каже да подаци показују да антоцијанини могу да се супротставе оксидативном стресу који може да се појави у јетри и смањи упалу повезану са јетром”.

Шта су антоцијанини?

Антоцијанини се налазе у љусци црвеног, љубичастог и плавог воћа, поврћа и целовитог зрна житарица. Истраживања показују да је њихов садржај пропорционалан густини боје.

Дакле, боровнице, купине, малине, бруснице, рибизле и јагоде добри су извори антиоксиданса – што их краси интензивнија боја, то боље.

Манакер напомиње да не би требало јести превелике количине боровница.

“Конзумирање превише воћа може да доведе до превеликог уноса фруктозе, што може негативно да утиче на јетру”, каже нутрициониста.

Она додаје да је коришћење дивљих боровница за припрему смутија или овсене каше, али и конзумирање самих зрна одлична опција и представља вриједну активност усмјерену бризи о овом, веома важном, органу, преноси б92.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана