Здрава исхрана гледа на сат - правилно распоредите оброке

ГС
Foto: ГС

Требало би да утврдимо и вријеме у које је оптимално конзумирати одређени тип хране.

Вријеме у које једете битно утиче на ниво енергије и расположење, нарочито када се распоред оброка претвори у рутину коју на исти начин примењујете свакодневно.

 

Правило распоређивање оброка има за циљ правилан распоред нутритијената и оптимално функционисање процеса у организму, а самим тим и добар осећај током целог дана и одлично здравствено стање.

Правилна исхрана ујутру - како започети дан?

 

Доручак захтјева протеине, који су идеалан начин да се започне продуктиван дан. На примјер, то може бити омлет од јаја и поврћа, интегрални сендвич са сланином или смути, а неизоставан дио је и шоља јогурта, која се савршено уклапа уз здрав, протеински доручак.

 

Поменули смо и здраве масти као неизоставан део исхране, па препоручујемо њихову конзумацију управо у јутарњим часовима - додајте свом доручку путер, пуномасни сир, сунцокретове сјеменке и слично.

 

Уживаћете у оброку, а унесене масти ће вам обезбједити сву неопходну енергију, као и калорије које ћете током дана сасвим сигурно истрошити. Оне ће вам уједно пружити осјећај ситости, па ћете током дана имати мању потребу за масноћама.

Здрава исхрана укључује протеине током цијелог дана

 

Унос протеина је пожељан током цијелог дана, уколико су у питању умјерене количине правилно распоређене у више мањих оброка. Тако, на примјер, дио ручка може да буде бијело месо које је извор немасних протеина, или рибље које можете искомбиновати са поврћем.

Током дана је пожељно унијети и одређену количину угљених хидрата, али довољно рано, тако да тијело стигне да их испроцесира током активности у току дана, прије него што легнете да спавате.

Вечерња препоручљива исхрана без угљених хидрата и масти

 

Вече дефинитивно није доба дана у коме би требало да конзумирате масти и угљене хидрате. Оваквим намирницама је потребно да се “истроше” током дана у организму, а вечерња конзумација не оставља то неопходно вријеме.

 

Идеалан оброк за вечеру је лагана оброк салата, благо зачињена, која комбинује поврће, пиринач и комадиће меса, јер је то уједно и храна која не надима. На овај начин ћете непожељне састојке свести на минимум, а добићете укусну и здраву вечеру која ће вас заситити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана