Zdrava ishrana gleda na sat - pravilno rasporedite obroke

GS
Foto: GS

Trebalo bi da utvrdimo i vrijeme u koje je optimalno konzumirati određeni tip hrane.

Vrijeme u koje jedete bitno utiče na nivo energije i raspoloženje, naročito kada se raspored obroka pretvori u rutinu koju na isti način primenjujete svakodnevno.

 

Pravilo raspoređivanje obroka ima za cilj pravilan raspored nutritijenata i optimalno funkcionisanje procesa u organizmu, a samim tim i dobar osećaj tokom celog dana i odlično zdravstveno stanje.

Pravilna ishrana ujutru - kako započeti dan?

 

Doručak zahtjeva proteine, koji su idealan način da se započne produktivan dan. Na primjer, to može biti omlet od jaja i povrća, integralni sendvič sa slaninom ili smuti, a neizostavan dio je i šolja jogurta, koja se savršeno uklapa uz zdrav, proteinski doručak.

 

Pomenuli smo i zdrave masti kao neizostavan deo ishrane, pa preporučujemo njihovu konzumaciju upravo u jutarnjim časovima - dodajte svom doručku puter, punomasni sir, suncokretove sjemenke i slično.

 

Uživaćete u obroku, a unesene masti će vam obezbjediti svu neophodnu energiju, kao i kalorije koje ćete tokom dana sasvim sigurno istrošiti. One će vam ujedno pružiti osjećaj sitosti, pa ćete tokom dana imati manju potrebu za masnoćama.

Zdrava ishrana uključuje proteine tokom cijelog dana

 

Unos proteina je poželjan tokom cijelog dana, ukoliko su u pitanju umjerene količine pravilno raspoređene u više manjih obroka. Tako, na primjer, dio ručka može da bude bijelo meso koje je izvor nemasnih proteina, ili riblje koje možete iskombinovati sa povrćem.

Tokom dana je poželjno unijeti i određenu količinu ugljenih hidrata, ali dovoljno rano, tako da tijelo stigne da ih isprocesira tokom aktivnosti u toku dana, prije nego što legnete da spavate.

Večernja preporučljiva ishrana bez ugljenih hidrata i masti

 

Veče definitivno nije doba dana u kome bi trebalo da konzumirate masti i ugljene hidrate. Ovakvim namirnicama je potrebno da se “istroše” tokom dana u organizmu, a večernja konzumacija ne ostavlja to neophodno vrijeme.

 

Idealan obrok za večeru je lagana obrok salata, blago začinjena, koja kombinuje povrće, pirinač i komadiće mesa, jer je to ujedno i hrana koja ne nadima. Na ovaj način ćete nepoželjne sastojke svesti na minimum, a dobićete ukusnu i zdravu večeru koja će vas zasititi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana