Зашто је добро салатом почети оброк и како се може спријечити нагли скок шећера

ГС
Зашто је добро салатом почети оброк и како се може спријечити нагли скок шећера

Битно је и да се тијесто или кромпир не конзумирају док су топли, него да се мало прохладе како не би дошло до наглог скока шећера.

У прохлађеној тестенини или мало устајалом хлебу има резистентног скроба, каже нутрициониста – дијететичар Марија Прчић.

Скок шећера

Могуће је да пацијенти са инсулинском резистенцијом буду и витке особе, које веома слабо упражњавају физичку активности,  лоше се хране и мало крећу 

Нагли скок шећера после јела проблем је са којим се некада суочавају и здраве особе. Брзи темпо живота, гутање а не жвакање хране, велике количине белог шећера, масноћа и процесуирана храна најчешћи су кривци за осцилације шећера. Стручњаци наводе да су тегобе могуће и код особа које су витке са мало мишићне масе и више масти. Нагли скок шећера може изазвати умор, главобољу, глад, довести до инсулинске резистенције и могућег дијабетеса. Све се може спречити неким једноставним навикама.

Како да спријечимо нагли скок шећера?

Шећер (глукоза) из угљених хидрата је „гориво" за наше тело и главни извор енергије. Глукоза је битна за правилну контракцију мишића, функционисање организма. Када конзумирамо угљене хидрате долази до секреције инсулина хормона који уклања вишак шећера из крвотока. У случају да дође до јаког налета шећера у крви, инсулин није у могућности да делује и долази до вишка глукозе у крви. Када у једном оброку конзумирамо само угљене хидрате или индустријске намирнице могући су скокови шећера у крви.

– Започињање оброка салатом, па и малом количином салате пре јела добро је решење. На тај начин почеће лагано варење биљних влакана из салате и биће онемогућена брза апсорпција глукозе, уколико конзумирамо тестенину. Битно је и да се тесто или кромпир не једу док су топли, него да се мало прохладе како не би дошло до наглог скока шећера. У прохлађеној тестенини или мало устајалом хлебу има резистентног скроба који може да спречи скок глукозе – каже за портал еКлиника нутрициониста – дијететичар, специјалиста јавног здравља Марија Прчић.

Проблеми се не јављају само код гојазних већ и код мршавих и слабо активних особа

Потребно је да бирамо свежу, обичну салату, а посебно ако имамо висок притисак избегавамо салате из туршије са доста соли. Неке студије су потврдиле да резистентни скроб побољшава осетљивост на инсулин, снижава ниво шећера после оброка и штити нас од инсулинске резистенције

– Битно је да особе са инсулинском резистенцијом мењају животне навике и буду физички активније. Могуће је да су пацијенти са инсулинском резистенцијом и витке особе, које веома слабо упражњавају физичку активности, лоше се хране и мало крећу. У таквој ситуацији особа има мало мишићне масе и доста масти – наглашава Марија Прчић.

Како да спријечимо нагли скок шећера и почнемо дан?

Када је у питању здрав начин исхране који може да спречи нагли скок шећера у крви веома је важан први оброк са којим почињемо дан. Према препоруци Марије Прчић, кафа се никако не пије на празан стомак како не би дошло до дехидрације или аритмија. Особе које пате од инсулинске резистенције требало би да пију кафу без додатака, шећера, шлага.

– Много је битно код пацијената на терапији метформином да узмају лек уз оброк, никако уз кафу и слично. Важно је доручковати, попити терапију па тек касније доћи до кафе. Организам се током ноћи регенерише, хормони се избалансирају и ако прво узмемо кафу, тело се додатно разбуђује и упада у једну врсту стреса. Природно је да нас буди хормон кортизол који је заправо хормон стреса, а кафом га једноставно повећамо и самим тим лоше утичемо на шећер у крви. Ово се дешава свима, а посебно осетљива категорија су особе које имају инсулинску резистенцију. Нема потребе пити кафу на празан стомак и то се зна, али много се на тај начин, као по неком обичају, конзумира кафа  – објашњава Прчић.

Лимун после слаткиша и протеинска теста

Саговорница портала еКлиника додаје и да лимун после конзумације слаткиша може да избалансира Пх  и утиче на спорију апсорпцију глукозе из гастроинтестиналног тракта. Препорука је и да особе које имају нагле скокове шећера користе теста од хељде, ако конузумирају пицу или пасту.

– Протеинска теста за пасте могу да користе и дијабетичари и особе са инсулинском резистенцијом. Понављам да се у овом случају уз пицу, на пример, од теста хељде једе салата. Никако не треба користити газирана слатка пића, па и она која се рекламирају као напици са нула шећера. Боље је да је нагласак на већим количинама поврћа. Ово је добар начин исхране и за све здраве особе, а посебно за пацијенте који се лече од инсулинске резистенције, дијабетеса или имају предиспозицију за развој дијабетеса – закључује Марија Прчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана