Већина домаћица прави грешку: Како се правилно чува пиринач

ГС
Foto: Илустрација

Пиринач је незаобилазна намирница у кухињи сваке домаћице.

Њега можете спремити на различите начине, као пилав, сутлијаш, прилог разним врстама меса.. А да ли знате како се ова намјерница правилно чува?

На тржишту постоји много врста пиринча, бијели, басмати, црни, интегрални. Важно је да приликом куповине пиринча обратите пажњу на рок трајања, изглед и боју.

Бели пиринач има дужи рок трајања од интегралног. То је зато што интегрални пиринач има већи садржај уља, што му скраћује рок трајања. Док бијели пиринач може да се користи чак иако стоји 3-4 године, интегрални пиринач ће се покварити ако га не потрошите у року од осам мјесеци.

Најлакши начин да се спречи кварење једа га чувате у херметички затвореној посуди. Најбоља опција је стаклена тегла. На овај начин ћете спријечити да се пиринач навлажи и самим тим постане подложнији кварењу.

Други начин чувања пиринча је замрзавање у посудама, па по потреби одмрзавате количину која вам је потребна. Домаћице овде праве грешку и углавном чувају пиринач у кеси у којој га купе.

Како препознати покварени пиринач?

Ако почне да се суши, развије буђ, промени боју или чудно мирише то су главни показатељи да се пиринач покварио. У случају да примјетите бубе одмах треба да га баците.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана