Утицај кафе на наше здравље: Неколико различитих студија открива одговоре на питања везана за овај популарни напитак

ГС
Foto: Илустрација

Кардиолози су дуго сматрали да срчани болесници не би смјели да пију и кафу јер она садржи кофеин, стимуланс који убрзава рад срца.

Међутим, љубитељи кафе могу да одахну. Стимуланс у којем уживају милиони људи можда ипак није толико опасан за срце, али зато на друге начине утиче на здравље човјека, пише The Wall Street Journal.

Према новој студији која је у ових дана објављена у часопису "New England Journal of Medicine", испијање кафе не повећава абнормалне откуцаје срца који су повезани с повећаним ризиком од најчешћег поремећаја ритма срца. Научници су до тог закључка дошли након што су двије седмице проучавали срца, активност и сан 100 људи који не болују од срчаних болести. Уочили су да је кључни маркер који се повезује с ризиком од срчаних болести исти и код кафопија и код оних који кафу не пију.

Тај неправилан ритам срца, познат и као фибрилација атрија, може да доведе до стварања опасних крвних угрушака који могу проузроковати мождани удар и срчани застој."Кофеин не изазива и не погоршава фибрилацију артерија", рекао је Дипак Бат, директор Клинике за болести срца "Mount Sinai Heart"  у Њујорку који није учествовао у студији.

Студија која је 2022. објављена у часопису  "Journal of the American Heart Association" показала је да конзумација две или више шољица кафе дневно код особа са тешком хипертензијом удвостручује ризик од срчане смрти. Међутим, друга истраживања су показала да умјерена конзумација кафе код опште популације може да смањи ризик од смрти. Научници још увек покушавају да схвате та дејства кафе.

Стотина волонтера који су учествовали у студији која је резултирала чланком у часопису "New England Journal of Medicine" имали су између 20 и 70 година, а научници су их током истраживања стриктно пазили. Стално су носили електрокардиограме и уређаје за мјерење корака и нивоа глукозе у крви. Учесници су на својим телефонима имали и апликацију која је биљежила све локације које би посетили током дана како би научници знали јесу ли били у кафићима и продавницама са кафом. Научници су им сваке ноћи јављали смију ли идућег дана да пију кафу или тога дана морају да избјегавају кофеин.

Учесници истраживања којима је речено да одређеног дана морају да попију кафу тога дана су направили 10 посто више корака од оних којима је речено да избјегавају кофеин, а број корака које су кафопије направилие растао је како је расла количина кафе коју су пили. Неколико великих студија је показало да свакодневно ходање ризик од смртности смањује за шест до 15 одсто.

Истовремено, кафопије су сваке ноћи спавали 35 минута мање. Истраживања показују да недостатак сна значајно повећава ризик од смрти.

Студија је показала да су учесници истраживања који су пили кафу имали повећани број преурањених контракција вентрикула (срчаних комора): оних дана када су пили кафу имали су 154 преурањених контракција, а 102 оних дана када је нису пили. Преурањене контракције вентрикула могу да ослабе срце. Мухамед Афзал, доцент интерне медицине у Медицинском центру "Wexner Univerziteta Ohio State", рекао је да особе са симптоматским преурањеним контракцијама вентрикула треба да избјегавају кафу или да смање њен унос.

Коначно, учесници студије са споријим метаболизмом, сваке ноћи су изгубили сат времена сна, а они с бржим метаболизмом забиљежили су више преурањених контракција вентрикула када су пили кафу.

"Прави утицај кафе на здравље је компликован", рекао је водећи аутор студије Грегори Маркус, професор медицине и стручњак за фибрилацију атрија (неправилан рад срца).

Студија која је у мају 2022. објављена у часопису Annals of Internal Medicine, а која се користила подацима узетим од 171.616 особа, показала је да се ризик од смрти код умјерених кафопија смањио за 30 посто, чак и кад су у обзир узети други фактори попут њиховог социоекономског статуса или начина живота. Бенефити су се изгубили кад би повећали унос кафе, преноси Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана