Уље од кувања не просипајте, овако га се можете ријешити

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте се рјешавали остатка уља тако што сте га излили у одвод судопера или бацили у двориште, цијело вријеме сте то погрешно радили.

Неправилно одлагање уља, попут излијевања у одвод је опасно. Маст се згрушава у грудвицу која се лијепи за цијеви. Као посљедица може доћи до зачепљења одвода.

Постоји много начина за одлагање уља на чист и здрав начин.

Секвешијал, компанија специјализована за рециклирање кориштеног јестивог уља и правилно одлагања предлаже неке:

Поновно га искористите за кување

Јесте ли знали да можете рециклирати своје уље за кување? Ово је нарочито корисно ако често пржите храну или користите пуно уља за кување. Све што требате учинити је пустити уље да се охлади на собној температури, проциједити га кроз марамицу и улити у херметички затворену посуду.

Можда ћете га требати проциједити неколико пута како бисте били сигурни да су све мрвице нестале, али када се очисти, можете га поновно употријебити до два пута. Имајте на уму да бисте требали поново употријебити уље у року од дан или два.

Улијте га у посуду

Ако након кувања имате само мало вишка уља, можда неће бити довољно за рециклирање. Једноставан и учинковит начин да га се ријешите је да га пустите да се охлади, а затим га улијте у једнократну посуду, добро затворите и баците у смеће.

Додајте га у компост

Ако сте своје уље користили за кување биљног оброка, размислите о томе да га додате у канту за компост. Само пазите да то не радите с уљем у којем се кувало месо, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана