Ulje od kuvanja ne prosipajte, ovako ga se možete riješiti

GS
Foto: Ilustracija

Ako ste se rješavali ostatka ulja tako što ste ga izlili u odvod sudopera ili bacili u dvorište, cijelo vrijeme ste to pogrešno radili.

Nepravilno odlaganje ulja, poput izlijevanja u odvod je opasno. Mast se zgrušava u grudvicu koja se lijepi za cijevi. Kao posljedica može doći do začepljenja odvoda.

Postoji mnogo načina za odlaganje ulja na čist i zdrav način.

Sekvešijal, kompanija specijalizovana za recikliranje korištenog jestivog ulja i pravilno odlaganja predlaže neke:

Ponovno ga iskoristite za kuvanje

Jeste li znali da možete reciklirati svoje ulje za kuvanje? Ovo je naročito korisno ako često pržite hranu ili koristite puno ulja za kuvanje. Sve što trebate učiniti je pustiti ulje da se ohladi na sobnoj temperaturi, procijediti ga kroz maramicu i uliti u hermetički zatvorenu posudu.

Možda ćete ga trebati procijediti nekoliko puta kako biste bili sigurni da su sve mrvice nestale, ali kada se očisti, možete ga ponovno upotrijebiti do dva puta. Imajte na umu da biste trebali ponovo upotrijebiti ulje u roku od dan ili dva.

Ulijte ga u posudu

Ako nakon kuvanja imate samo malo viška ulja, možda neće biti dovoljno za recikliranje. Jednostavan i učinkovit način da ga se riješite je da ga pustite da se ohladi, a zatim ga ulijte u jednokratnu posudu, dobro zatvorite i bacite u smeće.

Dodajte ga u kompost

Ako ste svoje ulje koristili za kuvanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost. Samo pazite da to ne radite s uljem u kojem se kuvalo meso, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana