Три начина да побиједимо жељу за слаткишима: Ево зашто нам се једе чоколада

ГС
Три начина да побиједимо жељу за слаткишима: Ево зашто нам се једе чоколада

Истраживања су показала да у тренуцима стреса пожелимо чоколаду онда кад се у тијелу активира исконски одговор “бори се или бјежи”.

Кључни узрочник је, заправо, кортизол. Овај хормон стреса “краде” енергију од нашег имуног система и зато добијамо снажну жељу за слаткишима и, посебно, за чоколадом.

- Ова жеља је одговор на стресну ситуацију у којој расте потреба за енергијом - објашњава др Ники Кеј, лондонски ендокринолог. Парадоксално, ако поједемо чоколаду, доћи ће до раста шећера у крви, али ће он исто тако брзо и пасти. Тако настаје прави “тобоган” стреса и жеље за слаткишима.

Нутриционисти подсјећају да управо пад шећера у крви може да опет повуче “окидач” стресног одговора.

- Тада је потребно и подићи масне киселине у крвотоку, како би се обезбиједило гориво за главне мишиће и мозак - каже др Сара Бруер.

Она наводи да је кортизол висок и ујутро, кад тијело изађе из периода “ноћног гладовања”.

Зашто је чоколада најчешће на врху листе свих слаткиша?

Захваљујући триптофану, хемикалији која се у мозгу претвара у серотонин, она подиже расположење. Садржи и теобромин, који нас “подиже”, али нас и опушта захваљујући фенилетиламину.

Чоколада нам се највише једе и кад смо љути. Често се мијешају глад и љутња, што је природно - кад смо гладни, јавља се и агресија, као траг механизма преживљавања који је покретао наше претке у борби за храну.

Да бисте избјегли искушења потребе за слаткишима, најбоље је да уведете медитеранску исхрану. То је исхрана са много воћа и поврћа, доста рибе, а укључује и орашасте плодове и маслиново уље. Ово је дијета са ниским гликемијским индексом и помоћи ће да избјегнете турбуленције у нивоу шећера у крви и потребу за слаткишима. Кад се она ипак јави, поједите свјеже воће, јагоде, малине, трешње или нектарине. Ако осјетите јаку жељу баш за шећером, узмите банане или мало сушеног воћа.

Потреба за слаткишима се може побиједити и тако што ћете у тренутку највеће жеље изаћи у брзу шетњу. Тада мозак отпушта хемикалије ендорфине и енкефалине, које дјелују као природни “опијум”. Пратите кад долази до напада жеље за слаткишима, ако је потребно, почните да водите и мини-дневник. У тим терминима, пробајте да се забавите нечим другим: телефонирајте пријатељима, играјте се са кућним љубимцима...

Од суплемената, савјетује се хром који позитивно дјелује на метаболизам глукозе. Овај додатак исхрани подиже број активних рецептора инсулина, па он лакше дјелује на глукозу. Сматра се да хром може да помогне и код смањене осјетљивости на инсулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана