Стручњаци савјетују: Ако желите дуг живот, доручкујте рано ујутру

Г.С.
Foto: Принтскрин

Сви већ сви добро знамо да је доручак најважнији оброк у дану.

Оно што је новост јесте да стручњаци сматрају да га треба конзумирати рано ујутру.

Нова истраживања су показала да оне особе које једу доручак прије седам сати ујутру могу да продуже свој животни вијек.

С друге стране, особе које једу касно увече ремете унуташњи биоритам и повећавају ризик од развоја дијабетеса типа 2 и болести срца.

Научници са Универзитета у Њујорку спровели су истраживање које им је помогло да схвате да ли вријеме доручка може утицати на дужину и квалитет нашег живота.

У студији је учествовало више од 34 хиљаде Американаца старијих од 40 година током неколико десетина година. Волонтери су биљежили вријеме оброка, а научници су их током студије упоређивали са стопама смртности.

Резултати показали су да су они који доручкују између 6 и 7 сати имали шест посто мање шансе да оболе и умру од тешких болести као што је срчани удар или рак, од оних који су редовно доручковали у 8 ујутро, као и 12 посто мањи ризик од ране смрти од оних који су први оброк конзумирали у 10 ујутро.

Сматра се да прескакање доручка или његово касно конзумирање нарушава тјелесни "сат за исхрану" - унутрашње програмирање које контролише ослобађање хормона повезаних с храњењем, попут инсулина. Овај хормон помаже у сагоријевању глукозе из крвотока, а његов ниво досеже врхунац у раним јутарњим сатима.

У тијелу особа које једу касно производи се мање инсулина, то повећава могућност пораста нивоа глукозе у крви, што доводи до дијабетеса, гојазности и срчаних обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана