Stručnjaci savjetuju: Ako želite dug život, doručkujte rano ujutru

G.S.
Foto: Printskrin

Svi već svi dobro znamo da je doručak najvažniji obrok u danu.

Ono što je novost jeste da stručnjaci smatraju da ga treba konzumirati rano ujutru.

Nova istraživanja su pokazala da one osobe koje jedu doručak prije sedam sati ujutru mogu da produže svoj životni vijek.

S druge strane, osobe koje jedu kasno uveče remete unutašnji bioritam i povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje koje im je pomoglo da shvate da li vrijeme doručka može uticati na dužinu i kvalitet našeg života.

U studiji je učestvovalo više od 34 hiljade Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko desetina godina. Volonteri su bilježili vrijeme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.

Rezultati pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imali šest posto manje šanse da obole i umru od teških bolesti kao što je srčani udar ili rak, od onih koji su redovno doručkovali u 8 ujutro, kao i 12 posto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.

Smatra se da preskakanje doručka ili njegovo kasno konzumiranje narušava tjelesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput insulina. Ovaj hormon pomaže u sagorijevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima.

U tijelu osoba koje jedu kasno proizvodi se manje insulina, to povećava mogućnost porasta nivoa glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana