„Степенасто“ распоређене масноће у чоколади кључ за здравију исхрану

ГС
„Степенасто“ распоређене масноће у чоколади кључ за здравију исхрану

Анализирајући понашање чоколаде у устима, британски научници дошли су до резултати који се могу користити за прављење чоколаде са ниским садржајем масти која би опонашала осjећај који се добија код маснијих производа. Масни филм којим чоколада при топљењу у устима облаже наш језик могао би да открије пут и ка здравијој, то јест мање масној исхрани.

Неодољиви осjећај топљења чоколаде у устима почива на начину на који овај слаткиш чини да се језик „подмазује“, тврде научници.

Студија је истраживала физички процес којим се чврсти комадић чоколаде претвара у глатку емулзију. Откривено је да чоколада ослобађа масни филм који облаже језик, дајући препознатљиви осећај „глаткоће“ све врijеме док је у устима.

Докторка Сиаваш Солтанахмади, водећи истраживач студије на Универзитету у Лидсу, рекла је да се резултати могу користити за прављење чоколаде са ниским садржајем масти која би опонашала осећај производа са високим садржајем масти.

„Вjерујемо да се може развити следећа генерација чоколаде која нуди осjећај чоколаде са високим садржајем масти, а ипак је здравији избор“, објаснила је др Солтанахмади.

Тим др Солтанахмади имао је намеру да истражи сензацију текстуре чоколаде користећи луксузни бренд црне чоколаде и вештачки језик.

Уређај је обложен текстуром налик на површину људског језика, која одржава температуру од 37 степени и покреће се као наш језик.

Открили су да убрзо након што се чоколада стави у уста, језик постаје обложен масним слојем, у зависности од садржаја масноће у чоколади. Након тога се ослобађају чврсте честице какаоа и оне постају важне у смислу тактилног осећаја, објашњавају истраживачи.

„Показујемо да масти треба да буду концентрисане као спољашњи слој чоколаде. Ово је најважније, а иза њега да следи слој честица какаоа. То помаже да осећај када једемо чоколаду буде тако добар“, истакла је др Солтанахмади.

Ово имплицира да масноћа која се налази дубље у чоколади игра ограничену улогу у доприносу осећају и да се може смањити њена количина без бојазни да ће то утицати на укупан утисак.

Истраживачи су као здравију алтернативу предложили чоколадне плочице са садржајем масти који градацијски расте ка спољашњости или плочице са ниским садржајем масти, обложене чоколадом са високим садржајем масти.

Солтанахмади наглашава да је стварање здравије чоколаде изазов за прехрамбену индустрију јер верзије са мало масти нису увијек биле тако укусне.

„Наше истраживање отвара могућност да произвођачи могу интелигентно направити тамну чоколаду како би смањили укупан садржај масти. Вјерујемо да се црна чоколада може структурисати тако да слој масноће и комадићи какаоа буду на површини како би се понудило тражено искуство уживања без додавања превише масти у тијело чоколаде“, каже научница.

Истраживачи оцијењују да се сличне технике могу применити у осмишљавању здравијих верзија друге хране која се у устима претвара из чврсте у течну, као што су сладолед или сир.

Резултати истраживања и поједности студије објављени су у часопису ACS Applied Materials & Interfaces.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана