Шта значе бројеви и слова на јајима и која су најквалитетнија

ГС
Foto: Илустрација

Органска јаја су скупа и немају сви приступ домаћим јајима, и зато је инфлуенсерка Настасја Недимовић на свом Инстаграм налогу снимила видео и тако помогла хиљадама људи да науче све о куповини јаја у продавницама.

"Подела је означена бројевима на паковањима. Нула означава органска јаја, која су и најскупља. Број један означава јаја из слободног узгоја. У питању су кокошке које проводе време напољу, имају приступ њиховој природној храни, инсектима и трави и имају простора и слободно трче. И она представљају најбољи избор у односу на цену и понуду у маркетима", каже она.

Настасја каже и да се ти бројеви од нула до три налазе на самој етикети која је залијепљена на паковању, обично буде са стране, написано што ситнијим словима, да се не види - није онако на предњој страни, гдје су слике, назив бренда и остали маркетиншки трикови, већ иза.

Она наставља да број два на паковању означава подни узгој.

"Коке се не налазе у кавезу, али не проводе време напољу, не једу своју природну храну, збијене су у веома малом простору и не крећу се слободно. Помислићете, кокошке се на поду слободно шетају, али то никако није случај", појашњава она.

На крају ту је број три који означава узгој из кавеза, каже Настасја и показује паковање на ком пише да је салаш у питању, да и да су коке храњене биљним хранивима.

"То никако није добро, кокошке се налазе у кавезу, збијене су, никада нису виделе светлост дана, праву храну. Значи, то никако не купујте", каже Настасја, бивша професионална ватерполисткиња из Новог Сада, инфлуенсерка која мотивише на промјену лоших животних навика, жена која је у трудноћи побиједила рак.

Она издваја и једну варку.

"На паковању пише вегетаријанска исхрана кока, 100 одсто природно. А по броју три на паковању можемо видети да су јаја из кавезног, односно батеријског узгоја", каже Настасја.

Још једна варка је паковање на ком пише фарма.

"Помислићете да су то одлична јаја, а на паковању је заправо број три - дакле, кавезни узгој", рекла је она.

На крају Настасја напомиње и шта још треба гледати на паковању при куповини јаја.

"За јаја која се налазе у паковању мањем од шест комада, на њима пише омега. Не наседајте на те трикове, у питању је кавезни узгој, то је само један добар маркетиншки трик", закључила је инфлуенсерка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана