Šta znače brojevi i slova na jajima i koja su najkvalitetnija

GS
Foto: Ilustracija

Organska jaja su skupa i nemaju svi pristup domaćim jajima, i zato je influenserka Nastasja Nedimović na svom Instagram nalogu snimila video i tako pomogla hiljadama ljudi da nauče sve o kupovini jaja u prodavnicama.

"Podela je označena brojevima na pakovanjima. Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja. Broj jedan označava jaja iz slobodnog uzgoja. U pitanju su kokoške koje provode vreme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani, insektima i travi i imaju prostora i slobodno trče. I ona predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cenu i ponudu u marketima", kaže ona.

Nastasja kaže i da se ti brojevi od nula do tri nalaze na samoj etiketi koja je zalijepljena na pakovanju, obično bude sa strane, napisano što sitnijim slovima, da se ne vidi - nije onako na prednjoj strani, gdje su slike, naziv brenda i ostali marketinški trikovi, već iza.

Ona nastavlja da broj dva na pakovanju označava podni uzgoj.

"Koke se ne nalaze u kavezu, ali ne provode vreme napolju, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u veoma malom prostoru i ne kreću se slobodno. Pomislićete, kokoške se na podu slobodno šetaju, ali to nikako nije slučaj", pojašnjava ona.

Na kraju tu je broj tri koji označava uzgoj iz kaveza, kaže Nastasja i pokazuje pakovanje na kom piše da je salaš u pitanju, da i da su koke hranjene biljnim hranivima.

"To nikako nije dobro, kokoške se nalaze u kavezu, zbijene su, nikada nisu videle svetlost dana, pravu hranu. Znači, to nikako ne kupujte", kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promjenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobijedila rak.

Ona izdvaja i jednu varku.

"Na pakovanju piše vegetarijanska ishrana koka, 100 odsto prirodno. A po broju tri na pakovanju možemo videti da su jaja iz kaveznog, odnosno baterijskog uzgoja", kaže Nastasja.

Još jedna varka je pakovanje na kom piše farma.

"Pomislićete da su to odlična jaja, a na pakovanju je zapravo broj tri - dakle, kavezni uzgoj", rekla je ona.

Na kraju Nastasja napominje i šta još treba gledati na pakovanju pri kupovini jaja.

"Za jaja koja se nalaze u pakovanju manjem od šest komada, na njima piše omega. Ne nasedajte na te trikove, u pitanju je kavezni uzgoj, to je samo jedan dobar marketinški trik", zaključila je influenserka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana