Шта се дешава у организму ако често једете зелену салату: Послије овог ћете добро размислити

ГС
Шта се дешава у организму ако често једете зелену салату: Послије овог ћете добро размислити

Препорука стручњака је да је користите што чешће, посебно послије зиме, када многи пате од мањка витамина.

Зелена салата спада у намирнице које су прави извор витамина, природно средство за јачање имунитета и добра заштита од разних болести. Препорука стручњака јесте да је користите што чешће, посебно после зиме, када многи пате од мањка витамина.

Она садржи око четири одсто воде, од хранљивих материја има највише угљених хидрата око 2,5 одсто, бјеланчевина око 1,2 и масти око 0,2 одсто.

Зелена салата садржи витамине А и Ц, а од минерала има гвожђа, калцијума, цинка, бакра, магнезијума и фосфора. Витамини Б1, Б2, Б6, који су неопходни за размену материја и функције нерава, а такође за стварање бјеланчевина, садржани су у овој намирници.

Тамније зелено лишће салате богатије је витамином А од светлијих сорти. Дакле, правилним избором ове намирнице снабдевамо се у довољној мјери свим оним што је организму потребно.

Нутриционисти подсјећају да постоји бар седам разлога због којих би ово поврће требало уврстити у исхрану, нарочито у овом делу године.

1. Има мало калорија и масноћа

Мања чинија зелене салате садржи само 12 калорија, па је тако одличан додатак сваком оброку, али може да послужи и као здрава ужина. Такође, ако на почетку оброка поједете зелену салату, напунићете желудац, па ћете појести мање главног јела, што повољно утиче на килажу код оних који желе да смршају.

2. Помаже мршављењу

Зелена салата садржи доста биљних влакана. Поред тога што ће вас заситити, она ће побољшати и варење. Такође, влакна помажу избацивање вишка соли из организма и утичу на осјећај ситости.

3. За здравије срце

Витамин Ц и бета-каротен из зелене салате заједно спречавају оксидацију холестерола, тако да се она сматра једном од намирница које чувају здравље срца.

4. Садржи омега-3 масне киселине

Зелена салата им савршен однос омега-3 и омега-6 масних киселина. Будуćи да тело не може да их произведе само, људи кроз исхрану морају да узимају посебне, есенцијалне масне киселине. Линолна киселина (омега-6 масна киселина) и алфа-линоленска киселина (АЛА, омега-3 масна киселина) припадају овим масним киселинама. Посебно су важне за развој можданих и нервних ćелија.

5. Богата протеинима

Чак 20 процената калорија из зелена салате долази од протеина који су важни за изградњу и очување мишића. С обзиром на то да је богата влакнима, неће негативно утицати на перисталтику црева, што се иначе догађа приликом уноса већих количина протеинских намирница које не садрже довољно влакана.

6. Обезбеђује миран сан

Зелена салата садржи материју лактукариум, која има својства слична опијуму, али без штетних споредних ефеката. Уколико редовно конзумирате ово поврће послије неког времена примијетићете да вам се поправио квалитет сна.

7. Одржава оптималан ниво киселости организма

Минерали у зеленој салати помажу отклањање токсина из организма и одржавају оптималан баланс киселости. Ово је значајно, јер добар ниво киселости даје тијелу енергију и повољно утиче на љепоту коже.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана