Спријечите пропрадање хране уз помоћ ових једноставних трикова

ГС
Foto: илустрација

Врло је једноставно продужити вијек појединих намирница.

На примјер, вишак зачина можете сачувати и тако што ћете их исјецкати, ставити у теглу и прелити маслиновим или неким другим уљем. Касније по потреби можете да их користите за припрему јела.

Свјеж сир и павлака

Свјеж сир и павлаку најбоље ћете сачувати ако их заједно с посудом у којој се налазе окренете наопачке и тако ставите у фрижидер. На тај начин се ствара ефекат вакума, што успорава размножавање бактерија.

Брашно, палента и овсене пахуљице

Ако желите да сачувате брашно од бубица који воле да бораве у њему – посегните за љутом жвакаћом гумом (од ментола), омотајте је фолијом и ставите у кесицу. То држите у брашну. Исту методу користите и за чување паленте, овсених пахуљица и осталих житарица у којима се могу наћи инсекти.

Бобичасто воће

Бобице, попут боровница, дуже ће бити свјеже ако их након куповине исперете посебним раствором – у шољицу ставите двије кашике сирћета, исперите их и оставите.

Хљеб

Ако бисте да вам хљеб дуже остане свјеж и мекан и не убуђа се, у кесу убаците струк целера.

Јабука

Уколико сте исјекли јабуку на комаде и схватили да их нећете појести, ставите их заједно једну уз другу у круг, па учврстите гумицом тако да се споља види само кора. То ће успорити стварање смеђе боје.

Суво воће

Суво воће чувајте у добро затвореној стакленој посуди на хладном месту. На овај начин ће дуже остати меко и сочно.

Банана

Замотајте врх банана, који их држи заједно, прозирном фолијом. Тако ће стајати три до пет дана дуже него иначе, а да не почну да труле. Овај трик посебно је користан код органски гајених банана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана