Spriječite propradanje hrane uz pomoć ovih jednostavnih trikova

GS
Foto: ilustracija

Vrlo je jednostavno produžiti vijek pojedinih namirnica.

Na primjer, višak začina možete sačuvati i tako što ćete ih isjeckati, staviti u teglu i preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi možete da ih koristite za pripremu jela.

Svjež sir i pavlaka

Svjež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

Brašno, palenta i ovsene pahuljice

Ako želite da sačuvate brašno od bubica koji vole da borave u njemu – posegnite za ljutom žvakaćom gumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u kesicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.

Bobičasto voće

Bobice, poput borovnica, duže će biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnim rastvorom – u šoljicu stavite dvije kašike sirćeta, isperite ih i ostavite.

Hljeb

Ako biste da vam hljeb duže ostane svjež i mekan i ne ubuđa se, u kesu ubacite struk celera.

Jabuka

Ukoliko ste isjekli jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.

Suvo voće

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati meko i sočno.

Banana

Zamotajte vrh banana, koji ih drži zajedno, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da trule. Ovaj trik posebno je koristan kod organski gajenih banana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana