Спада у 12 најљековитијих биљака и лијечи многе болести, али има једну ману

ГС
Foto: Илустрација

Док цијене хране посљедњих мјесеци скачу у небеса, она најздравија је и даље бесплатна и налази се у природи.

Љековитост сријемуша надалеко је позната, а ова дивља самоникла биљка помаже код многих обољења и побољшава стање читавог организма. Има је само у прољеће и то је његова највећа мана јер сви ти витамини које посједује нису доступни током читаве године.

Бенефити сријемуша су вишеструки и ова биљка представља право благо за наш организам послије зиме и обилније исхране.

"Чисти крвне судове, детокс цријева, чисти крвни систем, снижава крвни притисак и холестерол у крви. Препоручљиво је да се конзумира сваки дан, наједноставније као салата, пар капи сирћета и маслиновог уља неколико сати да одстоји и уз бројна главна јела је веома укусан", истиче наша саговорница.

Сријемуш многи називају и медвјеђи бијели лук јер се вјерује да након зимског сна крепи чак и ове дивље животиње. Према неким истраживањима ова биљка сврстана је у 12 најљековитијих и заштићена је у Европи.

Млади, прољећни листови богати су витамином Ц и каротином, док су луковице знатно сиромашније од листова. Од активних материја садржи алиин и мало етарског уља. Има јако дејство на цријевне паразите, спрјечава инфекцијске упале слузокоже црева и одбрана је од грипа и грознице, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана