Spada u 12 najljekovitijih biljaka i liječi mnoge bolesti, ali ima jednu manu

GS
Foto: Ilustracija

Dok cijene hrane posljednjih mjeseci skaču u nebesa, ona najzdravija je i dalje besplatna i nalazi se u prirodi.

Ljekovitost srijemuša nadaleko je poznata, a ova divlja samonikla biljka pomaže kod mnogih oboljenja i poboljšava stanje čitavog organizma. Ima je samo u proljeće i to je njegova najveća mana jer svi ti vitamini koje posjeduje nisu dostupni tokom čitave godine.

Benefiti srijemuša su višestruki i ova biljka predstavlja pravo blago za naš organizam poslije zime i obilnije ishrane.

"Čisti krvne sudove, detoks crijeva, čisti krvni sistem, snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Preporučljivo je da se konzumira svaki dan, najednostavnije kao salata, par kapi sirćeta i maslinovog ulja nekoliko sati da odstoji i uz brojna glavna jela je veoma ukusan", ističe naša sagovornica.

Srijemuš mnogi nazivaju i medvjeđi bijeli luk jer se vjeruje da nakon zimskog sna krepi čak i ove divlje životinje. Prema nekim istraživanjima ova biljka svrstana je u 12 najljekovitijih i zaštićena je u Evropi.

Mladi, proljećni listovi bogati su vitaminom C i karotinom, dok su lukovice znatno siromašnije od listova. Od aktivnih materija sadrži aliin i malo etarskog ulja. Ima jako dejstvo na crijevne parazite, sprječava infekcijske upale sluzokože creva i odbrana je od gripa i groznice, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana