Сјајан трик како да направите најљепше крофне!

GS
Foto: Domacica.com

Крофне нас подсјећају на дjетињство, када су нас баке дочекивале са топлим и слатким пецивом које је мирисало већ са улазних врата. Данас домаћице углавном избјегавају да их праве, јер мисле да је припрема компликована, али ако се испрате кораци лако можете и ви да их спремите.

Најтежи дио посла је да се умијеси тијесто, али постоје трикови које су открили пекари и посластичари који могу да вам помогну.

У тијесто за крофне обавезно се додаје квасац, јер је неопходно како би лијепо нарасло. Оно не треба да се лијепи, па је довољно да га мијесите само док не добијете жељену текстуру. Професионални пекари кажу да је тајна у томе да их припремите увече, и потом за прво нарастање тијесто држите у фрижидеру. Тако ће спорије, али дуже нарастати, што ће омогућити да се укус много боље развије. Водите рачуна да га не премијесите, крофне неће бити мекане и ваздушасте, пише Крстарица.

Такође, сви састојци који су вам потребни за тијесто морају да буду собне температуре, па их извадите из фрижидера сат времена прије употребе. Умјесто путера у тијесто додајте маслац, а савјет пекара и посластичара је да га не истопите, већ га додате на собној температури, у коцкицама. Маслац тесту даје сјај и укус, и требало би га додати на самом крају мијешења. Тако ће брашно имати времена да упије млијеко и развије укус.

Немојте да стављате превише крофни у шерпу са уље, јер се тако неће равномјерно испећи. Количина уља мора бити издашна, крофне морају да пливају, а не да дотакну дно чим их убаците да се прже, а такође водите рачуна и о томе да не буде превруће јер ће тако лако изгорети, а унутрашњост ће остати сирова.

Постоји још један магични састојак за који многи не знају, а то је алкохол који се додаје у тијесто.

Ако додате само кашику неког јачег алкохола (нпр. вотке или коњака) резултат ће бити савршен. Тесто неће упити уље, а биће ваздушасто и мекано, пише Ствар укуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана