Само у једном дану Наполитанци појели 60.000 пица

Танјуг
Само у једном дану Наполитанци појели 60.000 пица

ТРСТ - Само у једом дану Наполитаци су наруцили и појели 60 хиљада пица, након сто је италијанска влада, у оквиру попустања мјера забране због епидемије, одобрила да пицерије могу да достављају јело на куцну адресу.

Наруџбина је било толико да су пицерије морале да праве листу чекања, а најтраженије су биле пица “Маргерита” и “Маринара”, које су и њаједноставније по саставу.

Импресиван резултат, цак и за Наполитанце, утолико више, што је радило између 30 и 40 одсто укупнох броја пицерија у граду, пекле су само оне које су успјеле на вријеме да дезинфикују радни простор, послије одлуке да је рад пицерија поново дозвољен прије два дана.

Из Напуља је и вијест да је локални власник пицерије Ерико Порцијо покренуо хуманитарну акцију под називом “Једна корона пица”.

Циљ акције је да се сваки дан испоручи најмање 50 пица појединцима или породицама које немају пара.

Пица, једно од најпознатијих свјетских “брзих јела”, пица је била јело сиромашних у јузној италијанској покрајини Кампања

Према неким историцарима пица је рођена још у вријеме античког Рима, када су војницима који су ратовали за царство, давали брашно, и још неке намирнице, а они су се морали сами да се снађу како да од тога сто добију направе јело.

Тијесто пице било је за њих замјена за посуду, тањир из којг су јели. Свјетску славу пица је стекла у Америци, осамдесетих година, гдје су је се сјетили и почели правити и продавати сиромашни италијански емигранти.

Осамдесетих година “као славна”, пица се вратила у домовину.

Пицерије су постале омиљено мјесто породичног изласка на ручак, и од првих најједноставнијих и по састојцима најсиромашнијих, листа пица се проширила на више од стотину.

Готово свака италијанска регија има неку своју, посебну пицу.

То је јело које се једе готово свугђе у свијету, али добри познваоци тврде да ономе ко једном окуси пицу у Напупљу, више ни једна неће бити довољно добра ни укусна.

Специфицноист јој даје тјесто, које мора бити у исто вријеме танко, хрскаво, али не и тврдо, а састојци само додају, или одузимају, укус и квалитет овом јелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана