Samo u jednom danu Napolitanci pojeli 60.000 pica

Tanjug
Samo u jednom danu Napolitanci pojeli 60.000 pica

TRST - Samo u jedom danu Napolitaci su narucili i pojeli 60 hiljada pica, nakon sto je italijanska vlada, u okviru popustanja mjera zabrane zbog epidemije, odobrila da picerije mogu da dostavljaju jelo na kucnu adresu.

Narudžbina je bilo toliko da su picerije morale da prave listu čekanja, a najtraženije su bile pica “Margerita” i “Marinara”, koje su i njajednostavnije po sastavu.

Impresivan rezultat, cak i za Napolitance, utoliko više, što je radilo između 30 i 40 odsto ukupnoh broja picerija u gradu, pekle su samo one koje su uspjele na vrijeme da dezinfikuju radni prostor, poslije odluke da je rad picerija ponovo dozvoljen prije dva dana.

Iz Napulja je i vijest da je lokalni vlasnik picerije Eriko Porcijo pokrenuo humanitarnu akciju pod nazivom “Jedna korona pica”.

Cilj akcije je da se svaki dan isporuči najmanje 50 pica pojedincima ili porodicama koje nemaju para.

Pica, jedno od najpoznatijih svjetskih “brzih jela”, pica je bila jelo siromašnih u juznoj italijanskoj pokrajini Kampanja

Prema nekim istoricarima pica je rođena još u vrijeme antičkog Rima, kada su vojnicima koji su ratovali za carstvo, davali brašno, i još neke namirnice, a oni su se morali sami da se snađu kako da od toga sto dobiju naprave jelo.

Tijesto pice bilo je za njih zamjena za posudu, tanjir iz kojg su jeli. Svjetsku slavu pica je stekla u Americi, osamdesetih godina, gdje su je se sjetili i počeli praviti i prodavati siromašni italijanski emigranti.

Osamdesetih godina “kao slavna”, pica se vratila u domovinu.

Picerije su postale omiljeno mjesto porodičnog izlaska na ručak, i od prvih najjednostavnijih i po sastojcima najsiromašnijih, lista pica se proširila na više od stotinu.

Gotovo svaka italijanska regija ima neku svoju, posebnu picu.

To je jelo koje se jede gotovo svugđe u svijetu, ali dobri poznvaoci tvrde da onome ko jednom okusi picu u Napuplju, više ni jedna neće biti dovoljno dobra ni ukusna.

Specificnoist joj daje tjesto, koje mora biti u isto vrijeme tanko, hrskavo, ali ne i tvrdo, a sastojci samo dodaju, ili oduzimaju, ukus i kvalitet ovom jelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana