Рецепт за сок од парадајза и пелат

Г.С.
Рецепт за сок од парадајза и пелат

Сада се већ подразумијева да свака пицерија у понуди посједује и пелат који можете да додате приде на пицу, што је некима од нас врло важно.

 

 

Поред тога што кечап посједује практично дијаметрално различит укус од класично пардајз соса, а поготово од пелата чија је основа управо сос или сок од парадајза, кечап је због својих састојака прилично нездрав.

Сок од парадјза и парадајз као биљка генерално, богат је извор магенизијума, те витаминама А,Ц, Б3 и Б6, али и гвожђа и калцијума, што чашу овог сока (који иначе по чаши садржи свега 60 калорија) сврстава у идеалну ужину, замјенски оброк, па чак и доручак и вечеру.

Рецепт за сок од куваног парадајза:

Састојци:

  • 6 кг парадајза (прије чишћења)
  • 2 кашике соли
  • 4 кашике шећера

Припрема:

Парадајз добро оперите, те очистите и исјеците на комаде. Самељите и машиницом за мљевење парадајза и проциједите у специјалној цједаљки.

Сипајте у шерпу, додајте со и шећер и кувајте. Кад проври, кувајте још 10-15 минута.

Флаше загријте у рерни, 10 минута на 100 Целзијуса. Врућ парадајз сипајте у вруће флаше. На сваку флашу ставите парче целофана потопљено у алкохол или ракију, стегните гумицом и ставите затварач. Флаше увијте у пешкир и оставите 24 сата да се тако охладе.

Додатак за пелат сос:

Одвојте у другу посуду количину парадајз сока од кога желите да направите пелат сос и додајете у њу свјеже исјецкан босиљак, мајчину душицу, оригано, те по укусу со и бибер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана