Recept za sok od paradajza i pelat

G.S.
Recept za sok od paradajza i pelat

Sada se već podrazumijeva da svaka picerija u ponudi posjeduje i pelat koji možete da dodate pride na picu, što je nekima od nas vrlo važno.

 

 

Pored toga što kečap posjeduje praktično dijametralno različit ukus od klasično pardajz sosa, a pogotovo od pelata čija je osnova upravo sos ili sok od paradajza, kečap je zbog svojih sastojaka prilično nezdrav.

Sok od paradjza i paradajz kao biljka generalno, bogat je izvor magenizijuma, te vitaminama A,C, B3 i B6, ali i gvožđa i kalcijuma, što čašu ovog soka (koji inače po čaši sadrži svega 60 kalorija) svrstava u idealnu užinu, zamjenski obrok, pa čak i doručak i večeru.

Recept za sok od kuvanog paradajza:

Sastojci:

  • 6 kg paradajza (prije čišćenja)
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera

Priprema:

Paradajz dobro operite, te očistite i isjecite na komade. Sameljite i mašinicom za mljevenje paradajza i procijedite u specijalnoj cjedaljki.

Sipajte u šerpu, dodajte so i šećer i kuvajte. Kad provri, kuvajte još 10-15 minuta.

Flaše zagrijte u rerni, 10 minuta na 100 Celzijusa. Vruć paradajz sipajte u vruće flaše. Na svaku flašu stavite parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnite gumicom i stavite zatvarač. Flaše uvijte u peškir i ostavite 24 sata da se tako ohlade.

Dodatak za pelat sos:

Odvojte u drugu posudu količinu paradajz soka od koga želite da napravite pelat sos i dodajete u nju svježe isjeckan bosiljak, majčinu dušicu, origano, te po ukusu so i biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana