Препоручујемо вам салате које ће додатно обогатити вашу празничну трпезу ове године

ГС
Препоручујемо вам салате које ће додатно обогатити вашу празничну трпезу ове године

Поред традиционалих јела која красе празничне трпезе увијек се може додати и неки нови специјалитет. Празничну трпезу углавном красе висококалорична храна, па није лоше убацити и неку салату као извор витамина и влакана.

Осим француске и руске салате, које су апсолутни фаворити новогодишњих празника, доносимо пет једноставних рецепата за салате које можете послужити.

Први приједлог за празничну салату је перзијска схирази салата. Иако звучи егзотично, ова освјежавајућа салата садржи састојке које свакодневно користимо. Ова салата се разликује од других углавном због додатног уситњавања састојака.

За ову салату је потребно неколико свјежих краставаца, два парадајза, један љубичасти лук и неколико листића свјеже менте. Састојке је потребно знатно уситнити, а потом прелити с неколико кашика сока од лимуна, мало маслиновог уља те посолити.

Други приједлог је салата са свјежим сиром и сланутком. Одлична је, јер садржи протеине па понекад може послужити као нискокалорични међуоброк за људе који настоје изгубити вишак килограма.

За ову салату потребни су свјежи сир, сланутак, парадајз, краставице, зелена салата и маслине. Уколико желите додатно обогатити калоријску вриједност ове салате, можете убацити и авокадо као извор здравих масти.

Уколико сте љубитељи киное, онда ће вам се свидјети трећи приједлог. Ова салата богата је антиоксидансима и влакнима, а богата је и битним нутријентима као што су магнезиј и жељезом.
За основу ове салате потребно је 200 грама киное, 200 грама кукуруза, једна црвена паприка, два млада лука и 100 грама краставица. За прелив је потребна једна кашика маслиновог уља, сок једног лимуна или лимете, пола кашичице соли и бибера по жељи.

Грчка салата такођер је популарна у свијету и постоји више верзија. Она такођер може бити самостални оброк будући да је главни састојак ове салате фета сир.

За ову верзију грчке салате потребно је 400 грама фета сира, један већи краставац, два већа парадајза, једна црвена паприка, љубичасти лук средње величине и 150 грама маслина. Све састојке спојите у једну посуду, прелијте маслиновим уљем и посолите.

Пети приједлог састоји се од двије врсте лука, а то су млади и љубичасти лук. Поред њих потребно је убацити зелену салату те прелити маслиновим уљем и соком од лимуна. Посолите и по жељи додајте кукуруз из конзерве, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана