Правилна исхрана у периоду великих врућина

ГС
Правилна исхрана у периоду великих врућина

БАЊАЛУКА - Правилна исхрана посебно је важна за вријеме љетних мјесеци, нарочито у периоду веома високих температура, рекла је за РТРС докторка Драгана Стојисављевић из Института за јавно здравство Републике Српске.

Правилном исхраном се спречава претјерано знојење и омогућава надокнада свих губитака тјелесне течности и електролита, уз оптималан енергетски унос, а самим тим обезбијеђено је правилно функционисање организма, успостављање правилног метаболизма и умањени су штетни стресни утицаји љетњих високих температура.

Љети треба тежити лакшим, нискокалоричним намирницама, првенствено воћу и поврћу или мијешаним салатама. С друге стране, риба, бијело месо, производи од интегралног брашна пшенице, интегрална рижа и кукуруз пуно боље одговарају сваком организму.

Осим правилног избора намирница храна коју конзумирамо мора бити и здравствено безбједна како би се спријечила појава болести које се преносе храном, односно тровања храном.

Због повећаног знојења, у врућим љетним данима потребно је уносити што више течности. Течност коју организам губи путем зноја садржи пуно минерала и појединих витамина, најчешће витамина Цe. Како би се избјегла дехидрација, препоручује се што више воде, чајева, сокова без шећера, конзумирање слане супе, чорбе и сл.

Корисно је љети конзумирати млијеко или јогурт.

У љетном периоду због високих температура повећан је и губитак течности из организма, па да не би дошло до дехидрације потребно је пити најмање 1,5 до двије литре течности дневно. Особама старијим од 65 година савјетује се да често пију течност без обзира на то да ли су жедне, јер организам старих људи има смањене резерве воде због смањеног осјећаја жеђи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана