Пратите једну од ове четири дијете како би дуже живјели

ГС
Пратите једну од ове четири дијете како би дуже живјели

Истраживачи са Универзитета Харвард идентифицирали су четири уобичајена обрасца здраве прехране који могу помоћи у смањењу ризика од преране смрти до 20 посто.

 Нова студија објављена у часопису ЈАМА Интернал Медицине имала је за циљ да пронађе било какву везу између Смјерница о исхрани за Американце и преране смрти од болести.

Др. Франк Ху, професор и предсједавајући Харвардовог одјела за исхрану, рекао је у изјави да су њихови налази о здравственим ефектима америчких смјерница о исхрани најдубљи до сада.

"Кључно је испитати повезаност између образаца исхране које препоручује ДГА и дугорочних здравствених исхода, посебно смртности", рекао је Ху.

Хуов тим анализирао је четири стила здраве прехране – од којих сви наглашавају цјеловите житарице, воће, поврће, орашасте плодове и махунарке: медитеранску дијету, уравнотежену исхрану на биљној бази, традиционалну здраву прехрану засновану на Смјерницама за исхрану за Американце и Алтернативни индекс здраве прехране.

Смјернице о исхрани Американаца, као и било која од три алтернативне дијете, биле су повезане с мањим ризиком од смрти. Људи који су се придржавали било којег од четири начина здраве прехране имали су мању вјероватноћу да ће умријети од рака, кардиоваскуларних болести и респираторних и неуродегенеративних болести.

Студија је пратила 75.000 жена које су учествовале у здравственој студији медицинских сестара и више од 44.000 мушкараца у студији праћења здравствених радника - двије групе испитаника које је саставио Харвард, током периода од 36 година.

Учесници су оцијењени индексима који су мјерили колико су пажљиво пратили сваки стил исхране, према упитницима који су се давали сваке четири године. Ниједном није дијагностицирана кардиоваскуларна болест у вријеме када су започели студију, а било је неколико пушача.

Учесници који су промијенили своју исхрану чинећи је 25 посто здравијом – интегрирајући само један од планова здраве прехране у своје животе – могли би потенцијално смањити ризик од умирања од рака за 7 посто до 18 посто, кардиоваскуларних болести за 6 посто до 13 посто. Потом респираторне болести за 35 посто до 46 посто и неуродегенеративне болести за 7 посто.

Ху се нада да ће његова открића умирити оне којима строге дијете лако досаде: "То значи да имамо велику флексибилност у смислу креирања властитих здравих образаца исхране који се могу прилагодити индивидуалним преференцијама у храни, здравственим увјетима и културама", рекао је за ЦНН у понедјељак.

Медитеранска дијета – коју је УС Неwс & Wорлд Репорт шесту годину заредом прогласио најбољом дијетом у 2023. години – наглашава важност квалитетних извора и "пуњења тањира" цјеловитом храном и житарицама богатим храњивим тварима, с нагласком на свјеже производе, немасне протеине, као што су риба и пилетина, и, наравно, маслиново уље богато антиоксидансима.

Здрава исхрана на биљној бази - здрава исхрана заснована на биљкама слична је медитеранској по томе што се фокусира на једење више биљних производа, али елиминише производе животињског поријекла, укључујући сир. За студију с Харварда, истраживачи су такођер убацили бодове у ову категорију за конзумирање алкохола, као и за "нездраве" верзије биљне хране, попут поханог и прженог поврћа.

Дијеталне смјернице за Американце - Смјернице о исхрани за индекс здраве прехране Американаца , метрику коју су осмислили УСДА и ХХС за мјерење квалитете исхране у складу са њиховим препорукама, промовира биљне производе, као и немасне животињске протеине ​​и млијечне производе, те обесхрабрује унос црвеног и прерађеног меса, доданог шећера, нездравих масти и алкохола.

Индекс алтернативне здраве прехране - Индекс алтернативне здраве прехране, који су развили истраживачи са Харварда за ову студију, даје оцјене различитим намирницама и нутријентима повезаним с ниским ризиком од хроничних болести.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана