Ово су намирнице које можете замрзнути и дуже сачувати

ГС
Ово су намирнице које можете замрзнути и дуже сачувати

У вријеме пандемије вируса корона понекад се догоди да се полице у супермаркетима испразне због паничне куповине па залихе намирница које већ имате можете дуже сачувати уколико их замрзнете.

 

Јаја

Љуска јајета се не може замрзнути, али садржај у њој може. Разбијте јаја и истресите их у посуду за мафине, а потом је ставите у замрзивач. Кад се јаја у потпуности замрзну, могу се пребацити у пластичну посуду. Када желите одмрзнути јаја, посуду ставите у врућу воду и оставите је осам минута.

Сир

Сир можете замрзнути у комаду или га претходно нарибати па замрзнути. Све врсте сира од моцарале до пармезана се могу замрзнути, али се то односи само на чврсте сиреве.

Млијеко

Млијеко је такођер међу намирницама које се могу замрзнути, а након одмрзавања га је потребно добро протрести. Такођер, млијеко се шири кад се одмрзава па га немојте стављати у уску посуду.

Хљеб

Хљеб је потребно замрзнути када је свјеж, можете замрзнути цијели или га претходно изрезати на шните.

Чоколада

Чоколада не садржи много воде, тако да се неће промијенити много као остале намирнице које се замрзну и одмрзну. Ставите чоколаду у фрижидер неколико сати, а потом у замрзивач. То ће помоћи да се температура не спусти нагло, а тиме се смањује могућност промјене окуса. Такођер, неће се појављивати ни бијеле мрље.

Рижа и паста

Тешко је процијенити која је количина риже и пасте довољна за оброк. Сљедећи пут кад направите превише, ту количину немојте бацити него је замрзните. Ставите је у тепсију, а потом у замрзивач, Када се замрзне, премјестите је у другу здјелу. У случају одмрзавања, постпите је врућом водом и поново скухајте.

Јогурт

Процес замрзавања одређених врста јогурта може дјеловати негативно, па је најбоље да прво замрзнете малу количину како бисте провјерили шта ће се догодити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана