Ovo su namirnice koje možete zamrznuti i duže sačuvati

GS
Ovo su namirnice koje možete zamrznuti i duže sačuvati

U vrijeme pandemije virusa korona ponekad se dogodi da se police u supermarketima isprazne zbog panične kupovine pa zalihe namirnica koje već imate možete duže sačuvati ukoliko ih zamrznete.

 

Jaja

Ljuska jajeta se ne može zamrznuti, ali sadržaj u njoj može. Razbijte jaja i istresite ih u posudu za mafine, a potom je stavite u zamrzivač. Kad se jaja u potpunosti zamrznu, mogu se prebaciti u plastičnu posudu. Kada želite odmrznuti jaja, posudu stavite u vruću vodu i ostavite je osam minuta.

Sir

Sir možete zamrznuti u komadu ili ga prethodno naribati pa zamrznuti. Sve vrste sira od mocarale do parmezana se mogu zamrznuti, ali se to odnosi samo na čvrste sireve.

Mlijeko

Mlijeko je također među namirnicama koje se mogu zamrznuti, a nakon odmrzavanja ga je potrebno dobro protresti. Također, mlijeko se širi kad se odmrzava pa ga nemojte stavljati u usku posudu.

Hljeb

Hljeb je potrebno zamrznuti kada je svjež, možete zamrznuti cijeli ili ga prethodno izrezati na šnite.

Čokolada

Čokolada ne sadrži mnogo vode, tako da se neće promijeniti mnogo kao ostale namirnice koje se zamrznu i odmrznu. Stavite čokoladu u frižider nekoliko sati, a potom u zamrzivač. To će pomoći da se temperatura ne spusti naglo, a time se smanjuje mogućnost promjene okusa. Također, neće se pojavljivati ni bijele mrlje.

Riža i pasta

Teško je procijeniti koja je količina riže i paste dovoljna za obrok. Sljedeći put kad napravite previše, tu količinu nemojte baciti nego je zamrznite. Stavite je u tepsiju, a potom u zamrzivač, Kada se zamrzne, premjestite je u drugu zdjelu. U slučaju odmrzavanja, postpite je vrućom vodom i ponovo skuhajte.

Jogurt

Proces zamrzavanja određenih vrsta jogurta može djelovati negativno, pa je najbolje da prvo zamrznete malu količinu kako biste provjerili šta će se dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana