Ових шест јела можете припремити у микровалној, чак и колаче

ГС
Ових шест јела можете припремити у микровалној, чак и колаче

Ако некоме кажете да једете оброк из микровалне, врло вјеројатно замишљају вечеру без нутријената. Међутим, у стварности овај апарат је и подцијењен и погрешно схваћен. Истина је да га можете употријебити за припрему читавог низа укусних јела.

Ово је посебно добра вијест ако мрзите кување или немате приступ потпуно опремљеној кухињи. Чак и кухари користе микровалну  с времена на вријеме.

Требате доказ? Ево шест начина за кориштење те добре старе пећнице, изравно од професионалаца који имају приступ сваком кухарском апарату.

Печени кромпир

Печени крумпир је једна од оних намирница коју морате планирати јер може трајати сат времена да се пече у пећници. Веганска кухарица и ауторица кухарица Аллy Лазаре за њих користи микровалну пећницу, скраћујући вријеме кухања на отприлике 10 минута.

“Мој омиљени трик је кориштење микровалне пећнице умјесто ствари на плочи шпорета попут кромпира или тешког корјенастог поврћа”, рекла је.

Ово је нарочито корисно љети када је вруће и не желите имати више лонаца и тава које кључају на шпорету или ако већ кухате више ствари и немате слободног мјеста на шпорету.

“Можете једноставно 'испећи' кромпир тако што ћете кромпир пробости неколико пута оштрим ножем да испусти пару, а затим их ставити на стаклену посуду или здјелу и пећи у микровалној пећници око 10 минута,” рекла је кухарица Амелиа Левин.

Она такођер куха шпагете сqуасх на овај начин, у микровалној пећници око 15 минута, овисно о величини.

Чипс од поврћа

Не треба вам фритеза за припрему чипса који је здравији од оног који ћете пронаћи у трговини. Они су још једна храна коју можете припремити у микровалној пећници.

"Чипс из микровалне је једноставан и укусан. Волим користити кромпир, слатки крумпир, бундеву и тиквице", рекао је Лазаре.

Додала је да је кључ да чипс буде лијеп и хрскав нарезати поврће на врло танке кришке и посолити га прије кухања како би упило влагу.

"Положите их у једном слоју на лист папирнатог ручника и поспите сољу. Пустите их да одстоје 15 до 20 минута, а затим их осушите тапкањем", предложила је.

Сада су спремни за микровалну. Пеците их између три и шест минута, пажљиво их проматрајући да не изгоре.

Пржени лук

Пржену љутику сјајно је имати при руци за додавање хрскавости и окуса свему, од салата до печеног поврћа или поврћа у микровалној пећници те за посипање јухе.

“Можете их направити у микровалној пећници тако да мало нарезане љутике или лука ставите на мало уља, покријете и кухате 30 до 45 секунди. Бит ће хрскаве као што сте их испекли", рекао је Левин.

Зачини

Што су расцвјетани зачини, питате се? Они су кључ за додавање више окуса свим вашим рецептима. Гријањем сухих зачина с мало масноће издваја се срж зачина, чинећи га оштријим и ароматичнијим. То можете учинити с мљевеним зачинима, као и онима у облику сјеменки, попут коријандера или сјеменки горушице.

Левин је предложио да свој зачин додате у малу здјелицу с мало маслиновог уља и ставите у микровалну око 30 секунди. Крајњи резултат бит ће прожето уље пуног окуса и спремно за прелијевање поврћа, меса, салата.

Француски тост

Да бисте то учинили, једноставно нарежите крух, ставите комаде у посуду погодну за микровалну пећницу, додајте друге састојке за француски тост (укључујући умућена јаја) и ставите га у микровалну пећницу између двије и пет минута, овисно о вашој микровалној. Не само да се француски тост спрема брже него кад се пече на штедњаку, него ће бити и мање посуђа за чишћење.

Колачићи и торте

Јесте ли икада имали жељу за нечим слатким, али не желите направити цијелу торту или серију колачића да бисте је задовољили? Ту на сцену долазе mug cakes, mug browniesi čak i mug cookies.

"Микровалне пећнице су фантастичне за десерте, поготово ако печете за једну или двије особе", рекао је Лазаре.

Само додајте све састојке у шољицу, промијешајте и кухајте у микровалној пећници око двије минуте. На интернету има безброј рецапата за колаче које можете направити у микровалној пећници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана