Ове намирнице конзумирајте ако имате више од 40 година

Г.С.
Ове намирнице конзумирајте ако имате више од 40 година

Ваше тијело пролази кроз многе врсте промјена, како споља тако и изнутра, а старење може бити фрустрирајуће искуство, посебно зато што може бити фактор ризика за многе различите болести.

Срећом, одстоје супернамирнице које можете редовно јести како бисте успорили овај процес.

"Суперхрана" је термин који се често користи, али шта заправо значи.

Према Кливлендској клиници, не одстоји јасан начин да се одреди шта се сматра, а шта не сматра суперхраном, али то је у суштини било шта што осигурава много различитих хранљивих састојака и остаје на доњем нивоу калорија.

Иако је суперхрана одлична за укључивање у вашу прехрану у било којем тренутку, одстоје специфични избори који садрже храњиве твари повезане с успоравањем процеса старења.

Пистације

Слободни радикали нападају здраве тјелесне ћелије, а сматра се да ово оштећење доприноси упали и стварању оксидативног стреса. Заједно, ово може убрзати старење на ћелијском нивоу, а истовремено игра кључну улогу код хроничних здравствених стања, укључујући болести срца и рак. Здравствени стручњаци препоручују храну богату антиоксидансима како би се заштитиле здраве ћелије од оштећења слободних радикала у тијелу.

Пистације помажу у борби против ових слободних радикала захваљујући својим антиоксидативним способностима.

Студија коју је провео Универзитет „Cornell", а која је објављена у часопису „Nutients", открила је да пистације имају висок антиоксидативни капацитет, с тим да је антиоксидативни капацитет пистација конкурентан оном популарне хране која садржи антиоксидансе, укључујући боровнице, шипак, итд. Подаци показују да једење само шаке пистација као дио редовне прехране може позитивно утицати на старење ћелија и дуговјечност међу онима који имају преддијабетес.

Пистације садрже и лутеин, антиоксиданс каротеноид који помаже у одржавању здравља очију.

Лосос

Још једна дивна суперхрана која помаже у успоравању процеса старења је лосос, као и многе друге врсте масних риба.

Лосос је одличан извор немасних протеина, храњиве твари важне за одржавање мишићне масе, а посебно је важан за старије одрасле особе, каже Лиса Јонг, докторица наука и ауторица "Finally Full, Finally Slim ".

Такођер је богат омега-3 масним киселинама, које могу смањити ризик од срчаних болести. Уствари, једна студија објављена у часопису „Неурологy" открила је да они у својим 40-им и 50-им годинама чија црвена крвна зрнца садрже више нивое омега-3 имају боље когнитивно функционирање и укупну структуру мозга од оних који су имали нижи број омега-3.

Бруснице

Ако сте љубитељ брусница или сока од бруснице, имате среће, јер је утврђено да ова суперхрана помаже у успоравању старења.

Бруснице су пуне биљних једињења која могу помоћи у успоравању процеса старења, посебно када се фокусира на когнитивно старење.

Подаци показују да конзумирање онога што је еквивалентно једној малој шољици брусница сваки дан током периода од три мјесеца може побољшати перформансе памћења и неурално функционирање.

Поред когнитивних предности које вам ово воће може понудити, бруснице су такође извор витамина Ц, хранљиве материје која може помоћи у борби против ефеката слободних радикала на кожу која стари.

Парадајз

Парадајз је важна суперхрана која помаже у успоравању старења.

Одређена црвена храна, као што је парадајз, садржи антиоксиданс ликопен, који се бори против слободних радикала који долазе са старењем.

Ликопен, који је биљни спој који се налази и у лубеници и ружичастом грејпу, познат је по својим бројним здравственим предностима.

Утврђено је да висок унос ликопена помаже у снижавању холестерола, побољшава кардиоваскуларно здравље и помаже у смањењу ризика од срчаних болести, помаже у смањењу ризика од можданог удара па чак и помаже у смањењу ризика од рака простате код мушкараца. Поред свих ових предности против болести повезаних са старењем, познато је да ликопен помаже у смањењу оштећења коже.

Јагоде

Јагоде су извор витамина Ц и биљних једињења.

Према истраживању објављеном у „Journal of Alzheimer's Disease", узимање адекватног витамина Ц може вам помоћи да се заштитите од когнитивног пада узрокованог старењем. Уствари, они иду корак даље говорећи да брига о уравнотеженој исхрани и уносу витамина Ц кроз храну може бити ефикаснија од суплементације.

Неки подаци конкретно показују да једење бобичастог воћа више од два пута седмично може одгодити когнитивно старење до 2,5 година.

Јанг додаје да бобице такође могу помоћи у заштити наших ћелија од оштећења слободних радикала и смањити ризик од срчаних болести и рака.

Тамнозелено лиснато зеље

Лиснато поврће попут кеља и шпината богато је витаминима Е и К, који могу спријечити губитак памћења и помоћи у смањењу старења нашег мозга.

Истраживање свакако потврђује и ово. У студији коју је објавила Америчка академија за неурологију закључено је да је једна порција лиснатог поврћа дневно повезана са мањим когнитивним падом везаним за старење.

Међутим, предности тамног, лиснатог поврћа не престају ту. Не само да тамно лиснато зеље помаже вашем когнитивном здрављу како старите, већ ово зеље садржи каротеноиде, који могу помоћи у заштити очију од оксидативног оштећења, а шпинат је посебно богат антиоксидансима витаминима А и Ц, који могу помоћи у заштити срца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана