Нутриционисти: Брзо жвакање хране може бити узрок проблема са варењем

ГС
Foto: Илустрација

Љекари савјетују да је јако битно да храну уносите спорије и да је уситнине на мање комаде. У супротном, већи комади хране могу узроковати надутост и проблеме са варењем.

Варење хране почиње у устима, тако да начин и брзина којом жваћете храну утиче даље на процес прерађивања хране у организму, преносе Новости.

Мозгу треба око 20 минута да региструје да је желудац пун, зато се препоручује спорија конзумација хране. Осим тога, предности споријег жвакања су:

боља апсорпција хранљивих материја

боље варење

веће уживање у храни

мањи ниво стреса

"Варење не почиње у цријевима, већ много раније – у нашим устима – па стога обавезно одвојите вријеме за уживање у храни, жвачући сваки залогај отприлике 20 пута", сматра нутриционисткиња Елеанор Труп која препоручује да за време јела не користимо телефон или гледамо телевизију:

"Пребрзо и ужурбано једење може резултирати тиме да често поједете више него што бисте иначе. Исто тако, када једете пребрзо, не размишљате о томе колико пута прожвачете један залогај, а то доводи до неугодног осјећаја надутости и пробавних сметњи јер ваше тијело нема времена за правилну пробаву конзумиране хране", закључује она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана