Незаобилазна јесења намирница: 3 добра разлога зашто да уврстите бундеву у своју исхрану

ГС
Foto: Илустрација

Бундева је идеална и незаобилазна јесења намирница, богата значајним састојцима, укусна, а истовремено нискокалорична.

Каротеноиди су заслужни за наранџасту боју ове намирнице, али и за многа благотворна својства бундеве.

Међу њима су алфа-каротен и бета-каротен, познати и као провитамини витамина А, јер их је могуће претворити у активан облик витамина А.

Бундева заиста садржи бројне бенефите по наше здравље, а ми смо за вас вас издвојили следеће:

1. Позитивно утиче на имунитет

Велика количина витамина А коју бундева садржи тијелу помаже да се лакше бори против инфекција, вируса и заразних болести. Уље бундеве помаже у борби против разних бактеријских и гљивичних инфекција. Осим тога, једна порција бундеве садржи 20 одсто препоручене дневне количине витамина Ц, који помаже у борби против вируса и прехлада.

2. Идеална за лијепу кожу

Бета-каротен у бундеви кожи помаже да се заштити од сунчевих УВ зрака који изазивају боре. Осим тога, витамини А и Ц су, како стручњаци кажу, нека врста одбрана ћелија од слободних радикала, будући да су антиоксиданси, пише “ББЦгоодфоод”.

3. Повољна за очи

Бундева је изузетно богата витамином А, који је важан за добар рад очију, а поготово мрежњаче. Захваљујући бетакаротину, представља снажан антиоксидант и штити око од катаракте.

Сјеменке такође имају хранљива својства, садрже 20 одсто протеина најбољег квалитета, доста влакана која регулишу рад органа за варење, а и добар су извор калијума, минерала који успоставља равнотежу течности у организму и помаже бољем раду нервног система.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана