Nezaobilazna jesenja namirnica: 3 dobra razloga zašto da uvrstite bundevu u svoju ishranu

GS
Foto: Ilustracija

Bundeva je idealna i nezaobilazna jesenja namirnica, bogata značajnim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična.

Karotenoidi su zaslužni za narandžastu boju ove namirnice, ali i za mnoga blagotvorna svojstva bundeve.

Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

Bundeva zaista sadrži brojne benefite po naše zdravlje, a mi smo za vas vas izdvojili sledeće:

1. Pozitivno utiče na imunitet

Velika količina vitamina A koju bundeva sadrži tijelu pomaže da se lakše bori protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti. Ulje bundeve pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, jedna porcija bundeve sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, koji pomaže u borbi protiv virusa i prehlada.

2. Idealna za lijepu kožu

Beta-karoten u bundevi koži pomaže da se zaštiti od sunčevih UV zraka koji izazivaju bore. Osim toga, vitamini A i C su, kako stručnjaci kažu, neka vrsta odbrana ćelija od slobodnih radikala, budući da su antioksidansi, piše “BBCgoodfood”.

3. Povoljna za oči

Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidant i štiti oko od katarakte.

Sjemenke takođe imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana