Напици који ће освјежити љето

ГС
Напици који ће освјежити љето

Стигле су нам љетне врућине у којима неки уживају, док их други баш и не подносе добро. Било да припадате првој или другој групи, једно је сигурно: течно освјежење је увијек добродошло.

Осим што освјежавају, ледени напици могу помоћи у мршављењу и детоксикацији организма, али само ако су природни. Иако куповни ледени чајеви и воћни сокови изгледају примамљиво и здраво, истина је да је већина њих нездрава и слатка попут бомбона у течном стању.

Свјежи сирови сокови су након 10-15 минута готово у цјелини пробављени и примијењени у обнови и прехрањивању ћелија, ткива жлијезда и тјелесних органа, док се путем оброка тај процес одвија тек након неколико сати.

Доказано је да наше тијело апсорбује више храњивих твари из сока него из крутих намирница. Ако се одлучите за конзумацију сока, најбоље је пити свјежи, незаслађени сок од органског воћа или поврћа. Када пијемо свјеже сокове, сви храњиви састојци одлазе директно у нашу крв и тада наше тијело добива бројне добробити.

Ледени чај од менте

Током топлијих дана неријетко занемаримо здраве биљне чајеве, а домаћи ледени чај савршен је освјежавајући напитак.

Састојци:

1 l воде

3 врећице чаја од менте

сок од пола лимуна

шака леда

Закувајте воду и додајте врећице чаја од менте. Док је још топао, по жељи га засладите медом или агавиним сирупом. Кад се чај довољно охлади, прелијте га у стаклену посуду и ставите у фрижидер. Ледени чај послужите у чаши с коцкицама леда и додатком лимуновог сока.

Освјежавајућа лимунада с јагодама

Лимунада је сама по себи универзалан напитак који ће вас расхладити, освјежити и обогатити витамином Ц, а јагоде ће дати потребну слаткоћу киселкастом лимуну.

Састојци:

1 литра воде

150 ml лимуновог сока

300 g свјежих јагода

мед, агавин сируп

Јагоде оперите и уситните у блендеру. У мали лончић ставите мед, агавин сируп или 50 г шећера и мало воде коју сте одвојили од укупне количине воде. Кувајте на лаганој ватри све док се шећер не отопи. Отопљени шећер или мед помијешајте с остатком воде, лимуновим соком и јагодама. Све добро измијешајте и ставите у фрижидер на хлађење. Послужите с ледом и кришком лимуна.

Вода с наранџом и свјежим краставцима

Вода с укусом је одличан начин да они који баш не воле воду пожеле да се освјеже управо њом. За разлику од куповних вода с укусима из боца које садрже умјетне ароме, вода коју направите код куће потпуно је природна, а укус можете прилагодити личним жељама.

Састојци:

2 велике нарезане наранџе

нарезани лимун

1/2 свјежег краставца

неколико листића менте

хладна вода

коцкице леда

Рукама истисните сок од наранџе и лимуна, а остатке "меса" заједно с корицом ставите у врч. Додајте нарезани краставац, листиће менте, све прелијте водом и полако измијешајте. Послужите с ледом и уживајте.

Вода с рузмарином и грејпом

Састојци:

пола грејпа

неколико гранчица рузмарина

хладна вода

коцкице леда

Грејп нарежите на веће комаде и ставите га у врч заједно с коцкицама леда. Ставите гранчице рузмарина, све прелијте водом и оставите у фрижидеру преко ноћи.

Вода с малинама и латицама руже

Састојци:

шоља малина

екстракт од ванилије

шака латица руже

хладна вода

коцкице леда

Помијешајте све састојке у врчу, прелијте водом и ставите у фрижидер преко ноћи.

Вода с боровницама и лавандом

Састојци:

шоља боровница

цвијеће лаванде

хладна вода

коцкице леда

Лагано изгњечите боровнице и ставите их у врч заједно са соком. Ставите лаванду, прелијте водом и охладите у фрижидеру око 30 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана