Napici koji će osvježiti ljeto

GS
Napici koji će osvježiti ljeto

Stigle su nam ljetne vrućine u kojima neki uživaju, dok ih drugi baš i ne podnose dobro. Bilo da pripadate prvoj ili drugoj grupi, jedno je sigurno: tečno osvježenje je uvijek dobrodošlo.

Osim što osvježavaju, ledeni napici mogu pomoći u mršavljenju i detoksikaciji organizma, ali samo ako su prirodni. Iako kupovni ledeni čajevi i voćni sokovi izgledaju primamljivo i zdravo, istina je da je većina njih nezdrava i slatka poput bombona u tečnom stanju.

Svježi sirovi sokovi su nakon 10-15 minuta gotovo u cjelini probavljeni i primijenjeni u obnovi i prehranjivanju ćelija, tkiva žlijezda i tjelesnih organa, dok se putem obroka taj proces odvija tek nakon nekoliko sati.

Dokazano je da naše tijelo apsorbuje više hranjivih tvari iz soka nego iz krutih namirnica. Ako se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađeni sok od organskog voća ili povrća. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u našu krv i tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti.

Ledeni čaj od mente

Tokom toplijih dana nerijetko zanemarimo zdrave biljne čajeve, a domaći ledeni čaj savršen je osvježavajući napitak.

Sastojci:

1 l vode

3 vrećice čaja od mente

sok od pola limuna

šaka leda

Zakuvajte vodu i dodajte vrećice čaja od mente. Dok je još topao, po želji ga zasladite medom ili agavinim sirupom. Kad se čaj dovoljno ohladi, prelijte ga u staklenu posudu i stavite u frižider. Ledeni čaj poslužite u čaši s kockicama leda i dodatkom limunovog soka.

Osvježavajuća limunada s jagodama

Limunada je sama po sebi univerzalan napitak koji će vas rashladiti, osvježiti i obogatiti vitaminom C, a jagode će dati potrebnu slatkoću kiselkastom limunu.

Sastojci:

1 litra vode

150 ml limunovog soka

300 g svježih jagoda

med, agavin sirup

Jagode operite i usitnite u blenderu. U mali lončić stavite med, agavin sirup ili 50 g šećera i malo vode koju ste odvojili od ukupne količine vode. Kuvajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. Otopljeni šećer ili med pomiješajte s ostatkom vode, limunovim sokom i jagodama. Sve dobro izmiješajte i stavite u frižider na hlađenje. Poslužite s ledom i kriškom limuna.

Voda s narandžom i svježim krastavcima

Voda s ukusom je odličan način da oni koji baš ne vole vodu požele da se osvježe upravo njom. Za razliku od kupovnih voda s ukusima iz boca koje sadrže umjetne arome, voda koju napravite kod kuće potpuno je prirodna, a ukus možete prilagoditi ličnim željama.

Sastojci:

2 velike narezane narandže

narezani limun

1/2 svježeg krastavca

nekoliko listića mente

hladna voda

kockice leda

Rukama istisnite sok od narandže i limuna, a ostatke "mesa" zajedno s koricom stavite u vrč. Dodajte narezani krastavac, listiće mente, sve prelijte vodom i polako izmiješajte. Poslužite s ledom i uživajte.

Voda s ruzmarinom i grejpom

Sastojci:

pola grejpa

nekoliko grančica ruzmarina

hladna voda

kockice leda

Grejp narežite na veće komade i stavite ga u vrč zajedno s kockicama leda. Stavite grančice ruzmarina, sve prelijte vodom i ostavite u frižideru preko noći.

Voda s malinama i laticama ruže

Sastojci:

šolja malina

ekstrakt od vanilije

šaka latica ruže

hladna voda

kockice leda

Pomiješajte sve sastojke u vrču, prelijte vodom i stavite u frižider preko noći.

Voda s borovnicama i lavandom

Sastojci:

šolja borovnica

cvijeće lavande

hladna voda

kockice leda

Lagano izgnječite borovnice i stavite ih u vrč zajedno sa sokom. Stavite lavandu, prelijte vodom i ohladite u frižideru oko 30 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana