Награђивани кувар спрема јела за бескућнике

Срна
Награђивани кувар спрема јела за бескућнике

БРИСЕЛ - Кувар једног од најстаријих и најпрестижнијих ресторана у Белгији Лионел Риголе спрема храну за бескућнике једном седмично од средине марта, током епидемије вируса корона.

Главни кувар ресторана “Ком шез соа”, у којем јела коштају до 265 евра, почео је да код своје куће спрема јела и потом их послужује за 100 бескућника сваког четвртка од када су у Белгији 18. марта уведена ограничења јавног живота.

Риголе, који је награђен са двије Мишленове звјездице, припрема шпагете болоњезе вјештином која је обично резервисана за његова ексклузивна јела.

“Ако могу да проширим радост своје професије до особа које су бескућници, урадићу то са задовољством”, изјавио је кувар.

Он је рекао да се радо одазвао позиву локалне хуманитарне организације када је схватио да бесућници због блокаде немају прилику ни за један оброк дневно у продавницама сендвича и супермаркетима.

Његова супруга Лоренс Винант, менаџер у ресторану, рекла је да сви заједно мисле на болничке раднике и људе који су болесни, али да има и оних који спавају на улицама.

Њен дјед је основао ресторан “Ком шез соа” 1926. године.

Ова акција поправила је расположење Абдулају Кулибалију, бескућнику из Малија који живи већ двије године на улицама Брисела. “Заиста је добро, чисто и уживам у јелу”, рекао је Кулибали.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана