Nagrađivani kuvar sprema jela za beskućnike

Srna
Nagrađivani kuvar sprema jela za beskućnike

BRISEL - Kuvar jednog od najstarijih i najprestižnijih restorana u Belgiji Lionel Rigole sprema hranu za beskućnike jednom sedmično od sredine marta, tokom epidemije virusa korona.

Glavni kuvar restorana “Kom šez soa”, u kojem jela koštaju do 265 evra, počeo je da kod svoje kuće sprema jela i potom ih poslužuje za 100 beskućnika svakog četvrtka od kada su u Belgiji 18. marta uvedena ograničenja javnog života.

Rigole, koji je nagrađen sa dvije Mišlenove zvjezdice, priprema špagete bolonjeze vještinom koja je obično rezervisana za njegova ekskluzivna jela.

“Ako mogu da proširim radost svoje profesije do osoba koje su beskućnici, uradiću to sa zadovoljstvom”, izjavio je kuvar.

On je rekao da se rado odazvao pozivu lokalne humanitarne organizacije kada je shvatio da besućnici zbog blokade nemaju priliku ni za jedan obrok dnevno u prodavnicama sendviča i supermarketima.

Njegova supruga Lorens Vinant, menadžer u restoranu, rekla je da svi zajedno misle na bolničke radnike i ljude koji su bolesni, ali da ima i onih koji spavaju na ulicama.

Njen djed je osnovao restoran “Kom šez soa” 1926. godine.

Ova akcija popravila je raspoloženje Abdulaju Kulibaliju, beskućniku iz Malija koji živi već dvije godine na ulicama Brisela. “Zaista je dobro, čisto i uživam u jelu”, rekao je Kulibali.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana