На Исланду направили пиво од грашка и киселог купуса

Euro News
На Исланду направили пиво од грашка и киселог купуса

РЕЈКАВИК- Локална пивара у Рејкјавику је лансирала празнично пиво направљено од грашка и киселог црвеног купуса. Ферментисани напитак -пиво је најновији производ богате маште Валгеир Валгеирсон, главног пивара у пивари РВК Бревинг.

Пиво је настало тако што се Валгеир Валгеирсон удружио се са брендом за очување поврћа “Ора”, водећим произвођачем хране у земљи. Иначе Валгеирсон се већ истакао у прављену пива од необичних састојака као што су морске алге или чак сушених риба!

Ово занимљиво и неопбично пиво по укусу се прави у малој пивари у Рејкјавику, и пиво се зове “Ора јолабјор“ те има у себи 5,2% алкохола. Пивара Бревинг има годишњи капацитет од само 50.000 литара што је поприлично скромно у размјерама пива које производе свјетски (пиварски) гиганти.

Током различитих фаза припреме овог пива купус и грашак се мјешају са јечменим сладом, хмељем и каранфилићем. Ово необично пиво направљено од конзервираног грашка и киселог црвеног купуса брзо постаје савршен спој за исландске божићне свечаности ових дана пред Божић.

“Изненађен сам колико је било добро и пријатно, у поређењу са оним када видите како се грашак и црвени купус сипају у пивару“, каже Хедин Унштајнсон,који је осјетио мирис поврћа у пиву.

Иначе прва серија, продата је на интернету. Сво пиво је распродато за свега шест сати од стављања у онлајн продавницу . Пиво од грашка и киселог купуса се продаје по цијени од три евра на Исланду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана