Na Islandu napravili pivo od graška i kiselog kupusa

Euro News
Na Islandu napravili pivo od graška i kiselog kupusa

REJKAVIK- Lokalna pivara u Rejkjaviku je lansirala praznično pivo napravljeno od graška i kiselog crvenog kupusa. Fermentisani napitak -pivo je najnoviji proizvod bogate mašte Valgeir Valgeirson, glavnog pivara u pivari RVK Breving.

Pivo je nastalo tako što se Valgeir Valgeirson udružio se sa brendom za očuvanje povrća “Ora”, vodećim proizvođačem hrane u zemlji. Inače Valgeirson se već istakao u pravljenu piva od neobičnih sastojaka kao što su morske alge ili čak sušenih riba!

Ovo zanimljivo i neopbično pivo po ukusu se pravi u maloj pivari u Rejkjaviku, i pivo se zove “Ora jolabjor“ te ima u sebi 5,2% alkohola. Pivara Breving ima godišnji kapacitet od samo 50.000 litara što je poprilično skromno u razmjerama piva koje proizvode svjetski (pivarski) giganti.

Tokom različitih faza pripreme ovog piva kupus i grašak se mješaju sa ječmenim sladom, hmeljem i karanfilićem. Ovo neobično pivo napravljeno od konzerviranog graška i kiselog crvenog kupusa brzo postaje savršen spoj za islandske božićne svečanosti ovih dana pred Božić.

“Iznenađen sam koliko je bilo dobro i prijatno, u poređenju sa onim kada vidite kako se grašak i crveni kupus sipaju u pivaru“, kaže Hedin Unštajnson,koji je osjetio miris povrća u pivu.

Inače prva serija, prodata je na internetu. Svo pivo je rasprodato za svega šest sati od stavljanja u onlajn prodavnicu . Pivo od graška i kiselog kupusa se prodaje po cijeni od tri evra na Islandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana