Мрачна страна шведског стола, због ових пет ствари ћете га сигурно избјегавати

Г.С.
Мрачна страна шведског стола, због ових пет ствари ћете га сигурно избјегавати

Свака комерцијална кухиња има много тајни, посебно систем који је популаран као шведски сто. Као и све на свијету, има своје предности и мане, тако да треба ићи само на мјеста у која можете вјеровати.

Иако не бисмо требали у потпуности престати јести у ресторанима са шведским столом, дефинитивно требамо бити нешто опрезнији. У наставку текста погледајте какве све тајне крију шведски столови, а открили су их запосленици ресторана.

Од једног оброка можете направити други

Обично се добар дио хране пренамијени, на примјер, рибље јело у понедјељак може постати и рибља пита или рибља чорба у уторак. Неки ресторани ће избацити храну тек онда када се не може пренамијенит.

“Често смо од напола поједених комадића хљеба које су људи остављали на тањурима радили крутоне за салате”, додао један запосленик ресторана.

Неки људи испробавају храну из здјелица

Такође, радници наводе и да људи често испробавају храну из здјелица те би то могао бити један од разлога због којих би требали избјегавати храну са шведских столова.

“Дјечак који је имао око 6 или 7 година пожелио је јести гумене медвједиће. Затим је отишао до десертног бара, зграбио кашику медвједића и почео их јести из кашике, па је ту исту кашику умочио још неколико пута у посуду. Родитељи су се смијали и рекли му да престане, а он је онда испљунуо залогај гумених медвједића натраг у кашику и вратио је у посуду”, додаје.

На тањирима може бити још нешто, не само храна

“Не могу вам рећи колико су пута нађене длаке у тјестенини, а ако би се купац пожалио на то, однијели бисмо тјестенину у кухињу, макнули длаку, причекали око 5 минута, а затим је вратили натраг”, додао је други запосленик.

С покварљивом храном се не поступа увијек правилно

“Радио сам у индијском ресторану. Њихови стандарди сигурности хране су увијек били лоши. Много ствари је било неприхватљиво, али оно што се истиче је велика канта јогурта која је неколико дана стајала и ипак се свакодневно послуживала у ресторану. Након тог посла, не могу баш поднијети индијску храну”, додао је.

Храна и суђе понекад заврше на поду

“Видјела сам како људима испадне посуђе за послуживање на под, а затим на га врате на мјесто са чистим суђем. Човјек с којим сам радила је узео смрзнуту шунку, бацио је на под и употребио као степеницу. Иста се послуживала касније те вечери”, појаснила је такође једна од радница у ресторану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана