Колико кафе је довољно да би мозак боље радио

ГС
Foto: Илустрација

Кафа је, у правим количинама, провјерено добра, посебно за мозак.

Осим што нас подиже кад год је потребно, може помоћи да живимо дуже, ублажити упале и смањити ризик од дијабетеса.

Чаробни број

Експлоративна популацијска студија спроведена у Хамбургу у Њемачкој недавно је проучавала мозгове више од 2.000 људи у доби од 45 до 74 године.

Упоређивала је четири групе људи који су изјавили да редовно пију - мање од 1 шољице кафе дневно, 1-2 шољице дневно, 3-4 шољице дневно, 5-6 шољица кафе дневно.

Студија је открила да они који редовно пију три до четири шољице кафе дневно имају најјачу структуру мозга гледајући неколико фактора укључујући очувану кортикалну дебљину, која се генерално повезује с вишом интелигенцијом.

Видјело се да побољшање расте код оних који нису пили кафу до оних који су пили више. Међутим, дизајн студије није био савршен. Аутори су напоменули да је студија спроведена на релативно малој и хомогеној групи.

Такође су истакли да су они који су пили више кафе били здравији и образованији у почетку, те се ти потенцијални збуњујући фактори не могу искључити.

Такође су написали да су потребна додатна истраживања како би се утврдило има ли кафа без кофеина сличне ефекте. Упркос томе, ова почетна открића придодају великом броју доказа који подупиру идеју да је кафа добра за мозак и цјелокупно здравље.

Доказано је да кафа успорава когнитивни пад и потенцијално смањује ризике од Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

Осим тога, мета-анализа учинака каве на здравље из 2017. показала је да кафа смањује учесталост кардиоваскуларних и других болести, као и неуролошких, метаболичких и јетрених стања.

Иако нису све ове студије разматрале тачан број шољица, неке од њих упућују на праг од три до четири шољице за оптималну корист.

Ово ново истраживање сугерише да навика пијења омиљеног напитка побољшава структуру мозга, а три или четири шољице могле би имати још већи учинак, преноси "24сата".

Савјетује се да не конзумирате кофеин ако осјетите трему, тјескобу или лупање срца. Други начини за свакодневно подржавање здравља мозга укључују давање приоритета спавању, активности и учењу нових ствари.

Ново истраживање спроведено у Њемачкој истражује како различите количине уноса кафе утичу на структуру мозга.

Први резултати сугеришу да би три до четири шољице дневно могле бити чаробни број за очување критичних можданих структура, помажући у побољшању когнитивних способности и цјелокупне функције мозга, доноси "МБГ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана