Које намирнице и јела не смију да се подгријавају

ГС
Foto: ГС

Подгријавање јела направљених од неких намирница носи ризик по здравље.

Инжењер биотехнологије Марија Ракић Љубомировић открива које намирнице након термичке обраде никако не треба гријати и како се јела попут пилава, мусаке и сарме подгријавају на безбједнији начин.

Неке од намирница које се налазе на трпези свакодневно не би смјеле да се излажу термичкој обради више од једном. Такве су печурке, као и шпинат, али и друго лиснато поврће и оно које расте под земљом - мрква, целер, цвекла, кромпир.

Спремљени кромпир који је потамнио и добио зеленкастоплавкасту боју никако не смије да се једе.

"Постоји могућност да се развила бактерија Clostridium botulinum. Поготово ако је прекривено алуминијумском фолијом", нагласила је Ракић Љубомировић додајући да се кромпир мора искључиво поклопљен чувати у фрижидеру.

Бактерија Clostridium botulinum може се развити на сухомеснатим производима, у конзервисаним производима.

Може изазвати главобољу, вртоглавицу, мучнину, повраћање, повишену температуру, а код јаче клиничке слике може да нападне централни нервни систем и изазове парализу, гушење, па и смртни исход.

Правило је да се поврће које расте испод земље ставља у хладну воду пре термичке обраде, док се оно поврће које расте изнад земље кува кратко и ставља се у топлу, кипућу воду.

Пилетину, црвено месо, рибу нити јела спремљена са њима не би требало подгријaвати.

Сарма иако садржи пиринач и црвено месо може да се подгријева, али само да се смлачи у рерни загријаној на 70 степени.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана