Koje namirnice i jela ne smiju da se podgrijavaju

GS
Foto: GS

Podgrijavanje jela napravljenih od nekih namirnica nosi rizik po zdravlje.

Inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović otkriva koje namirnice nakon termičke obrade nikako ne treba grijati i kako se jela poput pilava, musake i sarme podgrijavaju na bezbjedniji način.

Neke od namirnica koje se nalaze na trpezi svakodnevno ne bi smjele da se izlažu termičkoj obradi više od jednom. Takve su pečurke, kao i špinat, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom - mrkva, celer, cvekla, krompir.

Spremljeni krompir koji je potamnio i dobio zelenkastoplavkastu boju nikako ne smije da se jede.

"Postoji mogućnost da se razvila bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom", naglasila je Rakić Ljubomirović dodajući da se krompir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.

Bakterija Clostridium botulinum može se razviti na suhomesnatim proizvodima, u konzervisanim proizvodima.

Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

Pravilo je da se povrće koje raste ispod zemlje stavlja u hladnu vodu pre termičke obrade, dok se ono povrće koje raste iznad zemlje kuva kratko i stavlja se u toplu, kipuću vodu.

Piletinu, crveno meso, ribu niti jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrijavati.

Sarma iako sadrži pirinač i crveno meso može da se podgrijeva, ali samo da se smlači u rerni zagrijanoj na 70 stepeni.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana