Која је најскупља кафа на свијету и како настаје?

GS
Foto: Twitter

Када је ријеч о кафи, једна врста се издваја по свом ексклузивном статусу и необичном процесу производње - "Копи Лувак".

Ова кафа потиче из Индонезије и позната је по јединственом начину обраде. Процес почиње тиме што цивет мачке бирају и конзумирају најзрелије кафене бобице, а затим избацују непрерађене сјеменке. Ове "обрађене" сјеменке се скупљају, темељно чисте и пажљиво прже како би се створила финална кафа Копи Лувак.

Оно што чини ову кафу посебно скупом је не само ријеткост цивет мачака, већ и сложеност процеса производње. Копи Лувак често постиже високе цијене на глобалним аукцијама, што је резултат њеног ексклузивног укуса и ограничене доступности на тржишту. За љубитеље кафе који траже јединствен доживљај, ова кафа пружа не само висококвалитетан напитак, већ и причу која је једнако незаборавна као и укус, преноси Глас Српске.

Цијена килограма Копи Лувак кафе може варирати, али често спада у високи ранг на тржишту кафе. Могуће је да цијена досеже неколико стотина долара по килограму, па чак и више, у зависности од произвођача, региона и других фактора. Важно је напоменути да је ова кафа једна од најскупљих на свијету због специфичног процеса производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана