Која храна "подиже" расположење и зашто је добро пити двије шољице кафе дневно

ГС
Која храна "подиже" расположење и зашто је добро пити двије шољице кафе дневно

Портал Everydayhealth истиче да је најбољи нутритивни план за превенцију депресије разноврсна исхрана са пуно воћа, поврћа, интегралних житарица, орашастих плодова, пасуља и хране богате омега-3 масним киселинама.

Не само да здрава исхрана помаже у скидању килограма, већ је и паметан избор што се тича менталног здравља.

"Једење неколико порција воћа и поврћа дневно, заједно са интегралним житарицама, немасним месом и повременим посластицама је најбољи начин да се подржи добро ментално и физичко здравље током цијелог живота", каже др Фелиса Џека.

Одређена храна може да помогне нашем менталном здрављу и препорука је да се конзумира лиснато поврће. Намирнице попут кеља, спанаћа и броколија су пуне витамина и минерала попут магнезијума, калијума, фолне киселине и витамина Б-12 за које се сматра да побољшава расположење и умањује анксиозност и потиштеност.

Такође, на листи се налази и орашасти плодови, а важне су и здраве масти, и то оне које се налазе у масној риби, маслиновом уљу, авокаду. Оне имају антиинфламаторна својства, и такође су благотворне, баш као и бобичасто воће – боровнице, малине и јагоде.

Шоља кафе може да побољша расположење - кофеин пружа тренутну снагу, а студије о кофеину и депресији сугерише да кафа може да помогне у заштити од депресије. Према резултатима објављеним у јануару 2016. у часопису Molecular Nutrition & Food Research, двије шољице кафе утиче повољно на наше ментално здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана