Koja hrana "podiže" raspoloženje i zašto je dobro piti dvije šoljice kafe dnevno

GS
Koja hrana "podiže" raspoloženje i zašto je dobro piti dvije šoljice kafe dnevno

Portal Everydayhealth ističe da je najbolji nutritivni plan za prevenciju depresije raznovrsna ishrana sa puno voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, pasulja i hrane bogate omega-3 masnim kiselinama.

Ne samo da zdrava ishrana pomaže u skidanju kilograma, već je i pametan izbor što se tiča mentalnog zdravlja.

"Jedenje nekoliko porcija voća i povrća dnevno, zajedno sa integralnim žitaricama, nemasnim mesom i povremenim poslasticama je najbolji način da se podrži dobro mentalno i fizičko zdravlje tokom cijelog života", kaže dr Felisa Džeka.

Određena hrana može da pomogne našem mentalnom zdravlju i preporuka je da se konzumira lisnato povrće. Namirnice poput kelja, spanaća i brokolija su pune vitamina i minerala poput magnezijuma, kalijuma, folne kiseline i vitamina B-12 za koje se smatra da poboljšava raspoloženje i umanjuje anksioznost i potištenost.

Takođe, na listi se nalazi i orašasti plodovi, a važne su i zdrave masti, i to one koje se nalaze u masnoj ribi, maslinovom ulju, avokadu. One imaju antiinflamatorna svojstva, i takođe su blagotvorne, baš kao i bobičasto voće – borovnice, maline i jagode.

Šolja kafe može da poboljša raspoloženje - kofein pruža trenutnu snagu, a studije o kofeinu i depresiji sugeriše da kafa može da pomogne u zaštiti od depresije. Prema rezultatima objavljenim u januaru 2016. u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, dvije šoljice kafe utiče povoljno na naše mentalno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana