Канцерогени пестициди нађени у овом воћу: Резултати најновијег истраживања о безбједности хране

GS
Foto: Ilustracija

Овај извјештај показује да је број небезбједних производа скочио у односу на претходно истраживање

Најновији извештај Европске агенције за безбједност хране (ЕФСА) о остацима пестицида у 12 намирница прикупљених у Европској унији је објављен, а као најпроблематичнија намирница издваја се - грејпфрут. 

За ово истраживање прикупљено је 13.845 узорака хране, а анализа резултата показује да је 96,1 одсто узорака било у оквиру законски дозвољених нивоа.

Овим истраживањем анализирани се узорци насумично прикупљених 12 прехрамбених производа - патлиџан, банане, броколи, култивисане печурке, грејпфрут, диња, слатка паприка, грожђе, девичанско маслиново уље, пшеница, говеђа маст и кокошја јаја.

Утврђено је да 58,1 одсто, (8.043 узорака) нема нивое остатака пестицида који могу да се измере, односно да су потпуно безбедни за употребу.

Са друге стране, 39,8 одсто (5.507 узорака) садржало је један или више остатака у концентрацијама испод или једнаким дозвољеним нивоима, који се, такође, третирају као безбедни.

Небезбjедно је 2,1 одсто, односно 295 узорака, који садрже остатке пестицида изнад дозвољених нивоа.

Исти производи узоркују се сваке три године, како би се лако идентификовали трендови, а овај извештај показује да је број небезбедних производа скочио у односу на претходно истраживање, када је пронађено само 1,4 одсто небезбедних намирница.

Као најпроблематичнија намирница показао се грејпфрут. Још су 2021. године државе чланице скренуле пажњу на вец́е присуство остатака пестицида у грејпфрутима увезеним изван ЕУ и исте године Европска комисија је повец́ала граничне контроле.

У њему је пронађен опасни глифосат који би требало да буде под лупом Агенције ЕУ за хемикалије (ЕЦХА) и (ЕФСА) због процене потенцијалних здравствених и еколошких ризика средином 2023. године.

Појачана брига јавности о овом пестициду потиче из 2015. године, када је Свјетска здравствена организација објавила да је тај препарат вероватно канцероген, преноси Телеграф

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана