Како утолити жељу за шећером?

ГС
Foto: Илустрација

Слаткиши су порок ког не можемо или не желимо да се ријешимо.

Многи су свјесни ризика који претјерано конзумирање рафинисаног шећера носи – од дијабетеса типа 2, срчаних болести па чак и до карцинома.

Бројне студије су показале да конзумирање шећера доводи до гомилања такозване висцералне масноће која се накупља око трбуха и јетре.

Такође, нису проблем само слаткиши. Опасност се крије и у скривеним шећерима, на примјер, у хљебу и тјестенини. Ако желите да се ријешите шећера, слиједите неколико савјета нутриционисте Дејвида Стеча.

Немојте игнорирсати декларацију

Стеч каже да је важно знати, оквирно бар, колико шећера поједемо у току дану.

- Много је скривених извора шећера у разним производима, а људи често не обраћају пажњу на садржај шећера у храни, што често може да буде оно што погоршава вашу жудњу за слатким - каже он.

Зато је важно да читате декларације и разумијете шта се сматра високим удјелом шећера, а шта малим.

Према НХС, храна која садржи 22,5 г на 100 г сматра се храном са високим удјелом шећера, док је храна са до пет грама шећера на 100 грама храна са ниским удјелом шећера.

Хидрирајте се

Сљедећи пут када вас ухвати жудња за слатким покушајте да попијете воду, предлаже нутрициониста.

- Иако се вода не чини тако примамљива као крофна која вас чека, понекад су жудње уствари резултат дехидратације, које ваше тијело манифестује кроз жудњу - каже Стеч.
Ако сте и након 10 минута гладни, поједите нешто од воћа или орашастих плодова.

Вјежбајте

Нутрициониста каже да је вјежбање најбољи начин да се одмакнете од хране за којом жудите, јер ослобађа ендорфине због којих се осјећате добро, а они могу да помогну у смањењу нездраве жудње.

- Одлазак у брзу шетњу или кратко трчање, шта год желите, само се покрените јер ће вам то помоћи да надмудрите своју жудњу - каже он.

Ако немате времена за шетњу, урадите неколико трбушњака или чучњева.

Пронађите замјену

Људи углавном посежу за слатким након оброка, или поподне кад се догоди пад енергије. Умјесто да игноришете жељу за слатким, покушајте да пронађете здравију замјену која ће уједно бити и нутритивно избалансирана.

Дакле, нешто са високим удјелом протеина и ниским удјелом шећера, нешто што ће вас заситити на дуже вријеме.

Такође, било би добро припазити на унос влакана која су исто тако корисна.

Поставите себи циљеве

Најтеже је почети, али једном када се одупрете искушењу, постаће сваки пут све лакше.

- С временом, како одбаците слатку храну ради храњивијих опција, слатки залогаји за којима сте некада чезнули биће вам мање привлачни, преноси Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана