Како се правилно чува кромпир да не проклија и траје мјесецима

ГС
Foto: Илустрација

​Кромпир је једна од намирница коју сви воле, користи се у кухињи скоро свакодневно, а најбоје од свега је што се може чувати недјељама или чак мјесецима.

Међутим, док је кромпир прилично отпоран, постоје исправни и погрешни начини за његово чување како би му продужили рок трајања.
Свјежи кромпир који се чува у идеалним условима може да траје неколико мјесеци. Ако се кромпир складишти на температури изнад 13°C, брже ће дехидрирати, што ће му смањити рок трајања, али чак и под условима који нису идеални, држаће се неколико недјеља, пише Инсидер, а преноси Вечерњи лист.

Одаберите добар кромпир
Складиштење кромпира почиње у супермаркету или на пијаци. Потражите кромпире без посјекотина, тамних мрља или меких мрља.

Требало би да имају уједначену текстуру с минималним плитким удубљењима и без зеленила. Кромпир с мрљама брже се квари у складишту.

Иако би могло бити примамљиво да оперете кромпир прије складиштења, одуприте се пориву. Влага се лако може заробити на кожи кромпира и створити превише влажно окружење, узрокујући буђ и брже старење. Чувајте их такве какве јесу и перите тек када су спремни за употребу.

Ставите кромпир у корпу или џак
Један кључ за очување свјежег кромпира је правилна циркулација ваздуха. Кромпир се често продаје у мрежастом џаку која омогућује улазак и излазак ваздуха, па ако сте га тако купили - у џаку га и чувајте.

Ако сте га донијели у пластичној кеси, препоручује се да га пребаците у рупичасту корпу или посуду како би ваздух циркулисао око кромпира. Отворена папирна кеса ће такође послужити.

Пронађите хладно, тамно мјесто
Кромпир се узгаја под земљом и воли услове што ближе томе - у тамном и хладном. Оптимална температура за складиштење кромпира је између 7°C и 13°C, тако да је подрум идеалан. Држите кромпире на најмрачнијем и најхладнијем мјесту, али без обзира на све, немојте га чувати у фрижидеру.

Ротирајте своју залиху
Сваки пут кад посегнете за кромпиром, провјерите своју залиху и окрените га како бисте спријечили да се направе удубљења. Погледајте да ли има кромпира који почињу да се кваре и искористите их, стављајући новије кромпире на дно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана